Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

Тема 5. Організація потокового та автоматизованого виробництва

5.1. Характеристика потокового виробництва, його основні ознаки

Потокове виробництво - це така прогресивна форма організації виробничого процесу як в часі, так і в просторі, яка Ґрунтується на ритмічній повторюваності узгоджених у часі основних і допоміжних операцій основного виробничого процесу, які виконуються на спеціалізованих робочих місцях, розташованих послідовно за ходом технологічного процесу.

Виробництву, яке організоване за потоковим методом, притаманні такі ознаки:

  • детальний розподіл процесів виробництва на відносно невеликі операції та тверде закріплення їх за робочими місцями;

  • чітке й однозначне визначення послідовності виконання операцій і розташування робочих місць за ходом технологічного процесу;

  • поштучна (або невеликими передаточними (транспортними) партіями) передача предметів праці з однієї операції на другу;

  • синхронізація тривалості операцій;

  • однонаправленість руху предметів праці від одного робочого місця до іншого і використання безперервно діючого або пульсуючого транспорту - конвеєрів;

  • безперервність та замкнутість виробничого процесу.

За таких умов організації виробничого процесу скорочується час транспортування напівфабрикатів між окремими дільницями, ширше використовується спеціалізоване обладнання і технологічна оснастка, підвищується рівень навичок робітників. При потоковій організації виробництва органічно поєднуються та нерідко сполучаються основні та обслуговуючі операції, перетворюючись в єдиний процес виготовлення продукції. Це дає змогу максимально скоротити час виготовлення виробів, знизити витрати праці й матеріальних ресурсів, забезпечити повне завантаження обладнання.

Первісною ланкою потокового виробництва є потокова лінія - група робочих місць, на яких виробничий процес здійснюється відповідно до характерних ознак потокового виробництва.

ДСТУ 2960-94, 5.7. Потокова лінія Виробнича дільниця, оснащена сукупністю машин і механізмів, призначених для виготовлення певної продукції та встановлених згідно з послідовністю операцій технологічного процесу, що виконуються із заданим ритмом.

Потокова лінія є виробничою дільницею, яка спеціалізована за предметною ознакою на випуску визначених виробів, з паралельним рухом предметів праці.

Організація потокових ліній ставить суворі вимоги до планування розміщення потокової лінії, до транспортних засобів, тари, яка використовується. Планування потокових ліній має забезпечити найбільшу прямопотоковість і найкоротший маршрут руху предметів праці, економне використання виробничих площ для збереження матеріалів та виробів. Залежно від конструкції виробничих будівель, видів виробів, які виготовлюються, і обладнання, яке використовується, розробляють планування овальних, Т і П-подібних, кругових потокових ліній. Як транспортні засоби потокових ліній використовують транспортні склізи, жолоби, промислових роботів, універсальні маніпулятори тощо. Технологічну тару в потоковому виробництві конструюють з урахуванням розмірів передаточних (транспортних) партій виробів.

Для організації потокового виробництва потрібно мати достатньо високий обсяг виробництва, сталу номенклатуру виробів, високу технологічність і стабільність конструкції, сучасний рівень техніки і технології виробництва, налагоджену систему матеріально-технічного забезпечення виробництва, можливість синхронізації технологічних операцій.

Потік є основною формою організації виробничого процесу на підприємствах, цехах, дільницях масового виробництва. Разом з тим потокові форми організації виробничого процесу можуть знайти широке використання й на підприємствах серійного та дрібносерійного типів виробництва, де виготовляють вузли та деталі широкого застосування, які використовують у різних конструкціях. Елементи потокової організації виробництва проникають навіть в одиничне виробництво, де на потоці виготовляють зазвичай декілька конструктивно-подібних видів продукції, які застосовують при виробництві різних виробів. Для потокового виробництва характерні усі принципи передової організації виробництва, які були розглянуті раніше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]