Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

6.2. Науково-дослідна підготовка виробництва

Наука, як особлива форма суспільної свідомості та практики з виробництва нових знань, їхньої систематизації, матеріалізації збагачує всі елементи продуктивних сил. Новації (оформлений результат наукових досліджень, розробок, експериментальних робіт) спрямовані на підвищення ефективності діяльності у будь-якій сфері, на будь-якій стадії життєвого циклу товару. Потік ідей у вигляді результатів наукових досліджень створює передумови для прийняття принципово нових раціональних рішень при обгрунтуванні доцільності випуску продукції, її конструкції, технології виготовлення, організації виробництва, умов та способів експлуатації, утилізації.

Наукові дослідження (творча діяльність, спрямована на отримання нових знань та способів їхнього використання) за цільовим призначенням поділяють на фундаментальні та прикладні [31, п. 17].

Мета фундаментальних досліджень - розширення, поглиблення наукових знань суспільства. Фундаментальні дослідження спрямовані на відкриття раніше не відомих явищ, закономірностей природи, суспільства, мислення. За методами виконання вони можуть бути теоретичними або експериментальними. Вони мають пріоритетне значення, тому що є генераторами нових ідей, які в процесі дослідження можуть знайти своє підтвердження. Фундаментальні дослідження створюють теоретичну базу науково-технічного прогресу, що є важливим засобом вирішення соціально-економічних задач як окремого підприємства, так і суспільства загалом.

Прикладні дослідження основані зазвичай на досягненнях фундаментальних досліджень, спрямовані на вирішення конкретних наукових проблем, вибір найбільш раціонального шляху досягнення мети, отримання результатів, придатних для практичного використання і можуть завершуватися рекомендаціями з розробки технічних завдань на проектування нових виробів.

У проведенні науково-дослідних робіт (НДР) розрізняють декілька основних етапів. Етап НДР - це частина НДР, що є об'єктом планування та фінансування, на якій виконують певне завдання [ 7, п. 6.6]:

  • технічне завдання на виконання НДР;

  • вибір напрямів дослідження;

  • теоретичні та експериментальні дослідження;

  • узагальнення та оцінка результатів дослідження. На цьому етапі може бути створено проект технічного завдання на конструкторські роботи.

Зміст етапів, терміни їхнього виконання встановлюють у технічному завданні (ТЗ) на виконання НДР.

Звітна документація містить інформацію про новизну НДР, доцільність використання отриманих результатів, економічну ефективність.

Роботу вважають завершеною після підписання акта прийому її замовником.

Результати наукових досліджень можуть виявлятись у різних формах, наприклад, відкриття, обґрунтування нових понять, принципів, теорій, методів та ін.

Відкриття - це встановлення раніше не відомих об'єктивно наявних закономірностей, властивостей та явищ матеріального світу. Відкриття зазвичай є результатом фундаментальних досліджень і основою винахідницької діяльності.

Винаходом визнають нове або із суттєвими відмінностями технічне рішення в будь-якій сфері народного господарства, що дає позитивний ефект. Винахід принципово відрізняється від відомих у світі рішень аналогічної задачі. Винаходи найчастіше виникають як результати прикладних наукових досліджень.

Для вирішення виробничо-технічних задач підприємства використовують і раціоналізаторські пропозиції, що є результатами технічної творчості, новими та корисними для конкретного підприємства технічними рішеннями, які передбачають зміни конструкції виробу, технології виробництва, техніки, матеріалів, комплектуючих виробів. Не визнають раціоналізаторською пропозицією результат виконання службового завдання.

Правове регулювання науково-технічної творчості здійснюють відповідно до чинного законодавства держави та положень міжнародних пактів, конвенцій з охорони інтелектуальної власності.

Оформлення прав відбувається шляхом отримання відповідних документів.

Автор відкриття отримує диплом, із винаходу - авторське свідоцтво або патент, із раціоналізаторської пропозиції - свідоцтво підприємства, яке прийняло пропозицію до використання. Диплом засвідчує авторство, тобто першість в опублікованні або формулюванні відкриття під час виступу на конференції, а саме відкриття стає загальним надбанням. Авторське свідоцтво підтверджує пріоритет, авторство особи на зроблений нею винахід, а патент, крім підтвердження авторства, надає його власникові виключне право на винахід. Без згоди власника патенту протягом терміну його дії ніхто не може використовувати винахід у країні, яка видала патент.

Власник патенту має право продажу ліцензій, чим підтверджує свою згоду на часткове використання винаходу (автор залишає за собою право на використання винаходу - проста ліцензія) або повну передачу патентних прав (виняткова ліцензія).

Науково-дослідна підготовка виробництва може ґрунтуватись на результатах наукових досліджень, виконаних спеціалістами різних наукових колективів, зокрема: інститутів Академії наук, міжгалузевих науково-технічних комплексів, вищих навчальних закладів, галузевих науково-дослідних та проектно-конструкторських організацій, наукових підрозділів виробничих об'єднань або підприємств.

Якщо підприємство не має наукових підрозділів, то може замовити на основі угод виконання наукових досліджень спеціалізованим науково-дослідним організаціям або придбати та використовувати ліцензії.

У процесі виробництва продукції за ліцензією стадія розроблення продукції відсутня.

Загальну суму витрат на виконання конкретної НДР називають кошторисною вартістю і розраховують за такими калькуляційними статтями витрат: матеріали, оплата праці, відрахування на соціальні заходи, спеціальне обладнання, відрядження, експериментально-виробничі витрати, інші прямі витрати, накладні витрати.

До накладних належать витрати на управління, господарське обслуговування, які стосуються усіх НДР, що здійснює організація. Величину накладних витрат зазвичай визначають у відсотках від витрат на оплату праці.

Кошторисну вартість НДР наближено можна визначити на основі статистичних даних за попередні періоди, використовуючи такі методи:

1. За середньою вартістю одного людино-дня. Цей метод використовують за відсутності тем-аналогів.

де SHa? - кошторисна вартість НДР, грн;

Р. - кількість співробітників в і-тому підрозділі, осіб;

F - дійсний фонд часу роботи одного співробітника в період вста-новленного терміну виконання НДР, дн.;

S . - середня вартість одного людино-дня в і-тому підрозділі організації грн/дн.;

т - кількість підрозділів, що беруть участь у НДР;

де п - кількість розробок в попередньому періоді;

^ндр, _ кошторисна вартістьу'-тої НДР в /-тому підрозділі, грн;

Рг - кількість співробітників /-того підрозділу, що брали участь у виконанні у'-тої НДР, осіб;

Т. - встановлений строк виконання у'-тої НДР, дн.

За фактичними витратами на аналогічні роботи.

де SF - кошторисна вартістьбазової теми-аналога після виключення з фактичних витрат на її розробку непродуктивних, зайвих витрат, грн.;

Кск - коефіцієнт складності нової роботи у порівнянні з темою-аналогом, визначають експерти.

3. За питомою вагою калькуляційних статей або окремих етапів роботи.

де "^зп ~ ФД заробітноїплати виконавців цієї теми грн.;

Jm - питома вага заробітної плати в загальній сумі витрат (без вартості спеціального обладнання та контрагентних витрат) на виконання аналогічних досліджень;

S ст - вартість спеціального устаткування, необхідного для виконання теми, грн;

5ст - вартість робіт, які виконують сторонні організації (контрагентних робіт) у цьому дослідженні, грн [37, с. 248-249].

Витрати, пов'язані з науково-дослідною роботою, включають при розрахунках економічної ефективності нової техніки в суму капітальних витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]