Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

7.3. Впорядкована нумерація подій сітьового графіка

Нумерацію подій сітьового графіка виконують у довільному порядку, однак для ручного розрахунку сітьових моделей потрібна впорядкована нумерація подій (у разі обробки сітьових моделей на ЕОМ така нумерація залежно від програм обробки може бути необов'язковою), яка забезпечує можливість розрахунку сітьових моделей від меншого номера до більшого, тобто номер початкової події завжди менший за номер кінцевої, тобто і < /.

Впорядковану нумерацію подій виконують таким способом:

  1. Вихідній події присвоюють початковий номер 1.

  2. Окреслюють дугою всі роботи, які виходять із вихідної події, і наступний порядковий номер присвоюють зверху донизу за годинниковою стрілкою тим подіям, із яких роботи тільки виходять, а усі вхідні викреслені; при цьому треба врахувати всі роботи, в тому числі і фіктивні.

  3. Окреслюють дугою всі роботи, які виходять із другої, третьої, четвертої та інших подій, і наступні порядкові номери присвоюють подіям у тій самій послідовності, як із першої. І далі до завершальної події, яка, таким чином, матиме найбільший номер. Приклад впорядкованої нумерації подій сітьового графіка наведено на рис. 7.1.

Рис. 7.1. Впорядкована нумерація подій сітьового графіка

7.4. Оцінка часу виконання робіт сітьового графіка

Кожна робота, яка входить у сітьовий графік, має визначену тривалість. Якість сітьового графіка надзвичайно залежить від достовірності оцінок часу виконання робіт. Оцінки тривалості виконання робіт сітьового графіка можуть бути детермінованими та ймовірними.

Для робіт, які часто повторюються, розробляють норми часу. При складанні переліку робіт комплексу, який розглядається, можна дати однозначну, нормативну або детерміновану оцінку часу. Однак є ціла низка робіт, на які немає норм часу. Тоді оцінку тривалості кожної роботи здійснюють за ймовірнісним методом, якій дає змогу врахувати ступінь невизначеності тривалості виконання робіт.

У цьому разі на основі досвіду експертів і виконавців встановлюють: мінімальну тривалість роботи, тобто такий мінімальний час, за який буде виконана робота за найсприятливішого збігу обставин (оптимістична оцінка), tmm; максимальну тривалість роботи, тобто час виконання роботи за найнесприятливішого збігу обставин (песимістична оцінка), /тах; найбільш імовірну тривалість, яка відповідає умовам виконання роботи, які трапляються найчастіше, tH. .

Ці три оцінки будуть вихідними для розрахунку очікуваного часу виконання роботи t . Величина t становить математичне очікування випадкової величини, у цьому разі - тривалості робіт. Зробивши деякі припущення, очікуваний час виконання роботи можна визначити за формулою:

Якщо існують тільки дві оцінки часу, розрахункова формула має вигляд:

Такий метод розрахунку тривалостей робіт, які одержані на основі ймовірних оцінок, дає змогу ймовірний сітьовий графік розглядати як детермінований і розраховувати його часові характеристики.

Оцінки тривалостей виконання робіт можна вимірювати різними одиницями часу: хвилинами, годинами, змінами, днями, місяцями тощо. Однак для кожного окремого сітьового графіка одиниця часу має бути єдиної для всіх робіт, інакше неможливо буде розрахувати сітьовий графік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]