Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

4.2. Склад і класифікація основних виробничих ланок

Первинна ланка процесу виробництва - робоче місце.

ДСТУ 2960-94,5.8. Робоче місце (працівника)

Елементарна одиниця виробничої структури, що містить частину простору виробничого підрозділу, яка потрібна для здійснення трудової операції та оснащена матеріально-технічними засобами, використовуваними в процесі праці.

Робочим місцем називають частину виробничої площі, де робітник (чи група робітників) виконує окрему операцію з виготовлення продукції чи обслуговування процесу виробництва, використовуючи при цьому відповідне обладнання і технічне озброєння. На робочому місці поєднуються діяльність людини, а також різні засоби і предмети праці.

Характер і особливості робочого місця багато в чому визначають тип структури підприємства. Воно може бути простим (один робітник обслуговує одну одиницю обладнання); багатоверстатним (один робітник обслуговує кілька одиниць обладнання); колективним (кілька робітників обслуговують один агрегат). З підвищенням рівня технічної озброєності виробництва робоче місце ускладнюється; починають переважати комплексні робочі місця, в основі яких - складна система машин і механізмів, а функції робітників зводяться до обслуговування машин та контролю за ходом виробництва.

Групи робочих місць об'єднуються у виробничі дільниці, де здійснюється відносно локальна закінчена частина виробничого процесу з виготовлення частини готового продукту або з використання стадії технологічного процесу. Дільниця є первинною структурною одиницею підприємства.

ДСТУ 2960-94, 5.6. Виробнича дільниця Структурний підрозділ підприємства чи цеху, що об'єднує групу робочих місць, організованих за предметним, технологічним чи предметно-технологічним принципом спеціалізації.

Склад, кількість дільниць і виробничі зв'язки між ними визначають склад більш крупних виробничих підрозділів (цехів) та структуру підприємства загалом.

Однотипні чи постійно об'єднані між собою за допомогою кооперативних зв'язків дільниці складають виробничі цехи. Тут виготовляють закінчену частину продукту чи постійно здійснюють будь-яку стадію технологічного процесу. На крупних підприємствах цехи об'єднують у більш крупні виробничі ланки - корпуси.

Поділ виробничого процесу на частини, навкруги яких будуються виробничі дільниці, цехи та корпуси, умовно і значною мірою визначається обсягами виробництва.

ДСТУ 2960-94, 5.4. Цех

Організаційно чи (та) технологічно відокремлений структурний підрозділ, що прямо чи побічно бере участь у переробленні предмета праці на головну продукцію та складається із сукупності виробничих дільниць.

Отже, цехом називають організаційно й технологічно відокремлену ланку підприємства, яка здійснює певну частину виробничого процесу чи виготовляє будь-який вид продукції підприємства. Цехи здійснюють свою діяльність на основі внутрівиробничого госпрозрахунку.

Значну кількість дрібних та середніх підприємств побудовано за безцеховою структурою. У цьому разі підприємство складається із дільниць.

Відповідно до призначення виробничих процесів розрізняють основні, допоміжні цехи і дільниці та обслуговуючі господарства і побічні цехи (дільниці) (рис. 4.1).

До основних відносять цехи (дільниці), де здійснюють основні виробничі процеси, пов'язані з виготовленням продукції та наданням виробничих послуг, що становлять програму підприємства, відповідають профілю його спеціалізації (ливарні, ковально-штамповані, обмотувально-ізоляційні, зварювальні, механоскладальні та ін.). Сукупність основних цехів складає основне виробництво підприємства.

ДСТУ 2960-94, 4.12. Основне виробництво

Частина виробничої діяльності підприємства, яка полягає у безпосередньому перетворенні предмета праці на головну продукцію та провадиться у певних структурних підрозділах.

До допоміжних належать підрозділи підприємства, діяльність яких допомагає при випуску основної продукції і де виробляються допоміжні види виробів, необхідних для нормальної роботи основних цехів (інструмент, енергія та ін.). До допоміжних відносять, наприклад, ремонтні, інструментальні, модельні, енергетичні та інші цехи (дільниці). Сукупність допоміжних підрозділів складає допоміжне виробництво підприємства.

ДСТУ2960-94, 4.13. Допоміжне виробництво

Частина виробничої діяльності підприємства, яка полягає в обслуговуванні основного виробництва, забезпеченні безперебійного виготовлення і випуску продукції та провадиться у певних структурних підрозділах.

Обслуговуючі цехи й господарства виконують роботу з обслуговування основних і допоміжних цехів - транспортування і зберігання сировини, напівфабрикатів, готової продукції та ін. До обслуговуючих належать складське, транспортне господарство та інше.

Побічні цехи (дільниці) займаються використанням та переробкою відходів основного виробництва (цехи ширвжитку).

ДСТУ 2960-94, 4.15. Побічне виробництво

Виробнича діяльність підприємства, що полягає у виготовленні продукції з відходів або побічних продуктів основного виробництва та провадиться у певних структурних підрозділах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]