Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

14. Використання послуг служб зайнятості, приватних агенцій, навчальних закладів, у підборі персоналу

Центри зайнятості.Для реалізації державної політики зайнятості населення, про­фесійної орієнтації, підготовки й перепідготовки, працевлашту­вання та соціальної підтримки громадян, які тимчасово не пра­цюють, в Україні створено державну службу зайнятості. Послуги, пов'язані із забезпеченням зайнятості населення, надаються дер­жавною службою безкоштовно. Державна служба зайнятості разом з іншими правами має пра­во одержувати від підприємств адміністративні дані про наяв­ність вакантних робочих місць, характер і умови праці на них, про всіх прийнятих і звільнених працівників, а також інформацію про вірогідні зміни в організації виробництва і праці, інші захо­ди, що можуть призвести до вивільнення працівників; направляти для працевлаштування на підприємства за наявності там вільних робочих місць (вакантних посад) громадян, які звертаються до служби зайнятості, відповідно до рівня їхньої освіти і професій­ної підготовки. Приватні агенції.Роботодавцям доцільно звертатися до послуг рекрутингових агенцій у таких випадках:

  • необхідно підібрати рідкісних на ринку праці фахівців, які, як правило, не шукають роботу, їх необхідно переконати розглянути пропозицію роботодавця;

  • слід терміново підібрати відповідних фахівців;

  • потрібно підібрати значну кількість фахівців чи цілу команду;

  • на підприємстві відсутня служба управління персоналом чи окремі фахівці, які вирішують кадрові питання, або вони недостатньо досвідчені у питаннях пошуку і відбору висококваліфікованого персоналу;

  • служба управління персоналом не достатньо поінформована про ситуацію на ринку праці;

  • необхідно забезпечити конфіденційність підбору для заміни певного співробітника.

Рекомендується також звертатися до послуг рекрутингових агенцій для того, щоб захистити власний персонал від переманю­вання.

Навчальні заклади Дане джерело є ефективним для залучення молодих, перспек­тивних фахівців. Звертаючись до цього джерела, слід пам'ятати, що офіційні запити до навчальних закладів не завжди принесуть бажаний результат. Доцільно звертатись до деканатів і випуска­ючих кафедр з проханням порекомендувати відповідних студен­тів. Ефективність даного джерела підвищується у разі, якщо у структурі навчального закладу є підрозділ, який займається пра­цевлаштуванням випускників. Проте слід пам'ятати, що не зав­жди високі успіхи у навчанні є гарантією успіхів у роботі. Крім того, більшість студентів починає працювати на різних умовах зайнятості на четвертому або ще на третьому курсах.Важливим напрямом співпраці роботодавців з вищими навчаль­ними закладами є проходження студентами практики і стажуван­ня, написання курсових і дипломних робіт на матеріалах підпри­ємства, залучення до виконання різних проектів, у тому числі на платній основі. Така практика дає можливість компанії краще по­знайомитися зі студентами, з їхнім потенціалом, визначити спро­можність «вписатись» у їхню корпоративну культуру. З другого боку, студенти мають можливість ознайомитися зі специфікою організації, її корпоративною культурою та перевагами роботи в ній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]