Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

23. Перевірка інформації, наданої претендентами.

Важливим завданням у ході підбору нових співробітників є перевірка інформації, наданої претендентами, та гарантування кадрової безпеки компанії.Кадрова безпека є важливою з огляду на необхідність захисту компанії від проникнення осіб, котрі мають зв'язки з криміналь­ними структурами, схильних до крадіжок і тих, хто зловживає алкоголем та наркотиками. Неабияке значення має також захист інформації щодо продуктової, маркетингової, рекламної, інвести­ційної, фінансової, кадрової політики компанії, інноваційних роз­робок, клієнтської бази даних тощо. Особливо актуальними дані питання є при підборі кандидатів на ключові посади: першого керівника, його заступників, поміч­ників, начальників департаментів, управлінь, філіалів та інших структурних ланок.Перевіркою інформації, наданої кандидатом, займаються спів­робітники служби управління персоналом. У великих зарубіжних компаніях для вирішення цих питань залучаються співробітники служби безпеки, яка існує в компанії.Вивчення документів.Найпершим і найпростішим методом перевірки інформації є вивчення відповідних документів, таких як:

^ паспорт;

^ документи про освіту (диплом, атестат);

/ документи про професійну підготовку і підвищення квалі­фікації (довідки, свідоцтва, дипломи);

^ ліцензії і сертифікати, які дають право займатись конкрет­ними видами професійної діяльності;

^ рекомендації;

^ завірена копія трудової книжки;

^ військовий квиток.

Перевірка документів може проводитися з метою ідентифіка­ції особистості кандидата; зіставлення даних, які містяться у до­кументах, з інформацією, наданою претендентом у резюме, анке­ті чи автобіографії. Крім вивчення інформації, яка міститься у документах, слід та­кож акцентувати увагу на зовнішньому вигляді документів. Вивчаючи документи, необхідно звернути увагу на наявність підроблень, фальсифікацій і змін у змісті документів та невідповід­ність їх форми й вигляду установленим стандартам. Це можуть бути зміни у записах, нечіткі печатки, переклеєні фотокартки. Вивчаючи паспортні дані, варто звернути увагу на таке:

  • — відмінності біографічних даних, які містяться у паспорті, і відомостей, зазначених в анкеті й автобіографії; невідповідність особистого підпису в паспорті підписам в інших документах;

  • наявність фотокартки (не вклеєна вчасно фотокартка робить паспорт недійсним).

Перевірка рекомендацій. Інформацію про кандидата можна отримати від його поперед­ніх керівників, колег по роботі, підлеглих для осіб, котрі обійма­ли керівні посади. Ще одним джерелом інформації є клієнти, по­стачальники та інші ділові партнери, з якими контактував канди­дат. Окремі дані можна отримати від членів професійних асоціацій та спілок, до складу яких входив кандидат. Важливе значення має перевірка такої інформації:

^ результати праці (кількісні, якісні показники, дотримання встановлених термінів виконання робіт);

^ уміння працювати у колективі;

^ трудова й виконавча дисципліна;

^ кількість пропущених робочих днів, у тому числі через хво­робу;

^ стан здоров'я працівника;

^ рівень компенсації як показник реальних досягнень праців­ника

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]