Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

52. Стратегії роботи рекрутингових агенцій: спеціалізація і диверсифікація.

Основними стратегіями роботи рекрутингових агенцій є стратегії спеціалізації та диверсифікації.

Перша стратегія передбачає спеціалізацію агенцій на підборі пер­соналу певної професії, галузі чи сфери діяльності (фінансова діяль­ність, бухгалтерський облік, маркетинг, будівництво, сфера послуг тощо). Така стратегія є типовою для спеціалізованих агенцій. Проте її використовують також агенції широкого профілю, виокремлюючи на структурному рівні підрозділи (чи фахівців), які займаються під­бором персоналу певної професії, галузі чи сфери діяльності. Такі фахівці добре обізнані зі специфікою окремої професії чи галузі, си­туацією, яка склалась у тому чи іншому сегменті ринку праці, ма­ють значний досвід підбору фахівців на аналогічні посади, а тому знають особливості пошуку, залучення і відбору таких фахівців. Це своєю чергою позитивно впливає на якість послуг.

Стратегія диверсифікації полягає у розширенні рекрутингового бізнесу шляхом надання агенціями нових видів послуг чи від­криття представництв і філій в інших регіонах або країнах. Но­вими видами послуг є надання лізингових, консалтингових по­слуг, послуг із виведення персоналу зі штату організації, центрів оцінювання, проведення ярмарків вакансій, тренінгів тощо.

53. Стандартний та прямий пошук персоналу.

У рекрутинговому бізнесі сформувалося дві основні техноло­гії роботи:

  1. з використанням стандартного методу пошуку;

  2. з використанням прямого методу пошуку.

Стандартний метод застосовується для пошуку керівників се­редньої та нижчої ланок, професіоналів, фахівців, технічних служ­бовців, інколи робітників. Даний метод передбачає пошук кандида­тів у власній базі даних, розміщення оголошень у газетах, фахових виданнях, на власній web-сторінці або на job-сайтах та ін. Основні способи пошуку кандидатів стандартним методом подано у табл. 7.1. Кожен спосіб пошуку кандидатів має як сильні, так і слабкі сторо­ни, тому варто одночасно використовувати кілька способів пошуку.

Способи пошуку кандидатів стандартним методом поділяють­ся на пасивні й напівактивні. До пасивних методів належить роз­міщення оголошень у ЗМІ, в Інтернеті й очікування кандидатів, які відгукнуться на оголошення. Напівактивні методи включають пошук кандидатів у власній базі даних, вивчення резюме, розмі­щених на job-сайтах, звернення до знайомих, друзів, родичів, ко­лег тощо.

Для пошуку фахівців, які мають роботу й не шукають нової, і, відповідно, їхнього резюме немає у базах даних кандидатів, до того ж вони не читають оголошень ні у ЗМІ, ні в Інтернеті, вико­ристовується прямий метод пошуку. Прямий пошук належить до активних методів. Даний метод передбачає виявлення рекрутерами підприємств-«цілей» («донорів»), тобто підприємств, де мо­жуть працювати потенційні кандидати; визначення способів, за допомогою яких можна зв'язатися з ними і запропонувати зу­стріч Зацікавленість роботодавців у залученні таких фахівців є набагато вищою, ніж самих фахівців, тому важливим моментом є мотивація фахівця прийняти пропозицію підприємства-замовника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]