Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

54. Послуги рекрутингових агенцій у підборі персоналу.

Серед послуг, які надають рекрутингові агенції, слід виок­ремити такі:

  • рекрутмент (recruitment);

  • екзек'ютів сеч (executive search);

  • хедхантинг (headhunting);

  • аутплейсмент (autplacement).

Рекрутмент (класичний підбір) використовується для підбо­ру керівників середньої та нижчої ланок управління, представни­ків інших категорій персоналу, інколи керівників вищої ланки управління. В основі рекрутменту лежить стандартний метод пошуку кандидатів. Підбір персоналу здійснюється за формаль­ними характеристиками з урахуванням особистіших і ділових якостей кандидата.

Екзек'ютів сеч використовується для підбору керівників ви­щої ланки управління та рідкісних на ринку пращ фахівців. Ек­зек'ютів сеч базується на технології прямого пошуку кандидатів. Підбір здійснюється з урахуванням особливостей підприємства-замовника, посади, ділових і особистісних якостей кандидата.

До ексклюзивних послуг, які надають агенції, належать послу­ги з переманювання фахівців для підприємств-замовників. При­чому замовник указує прізвище, ім'я, посаду і компанію, в якій працює необхідний фахівець. На практиці дані послуги дістали назву послуги з хедхантингу. Успіх виконання замовлення залежить від спроможності фахівців з підбору («хедхантерів») відшукати спосіб налагодження контакту з кандидатом, з'ясувати вірогідні мотиви зміни кандидатом місця роботи, створити ситу­ацію, за якої кандидат буде готовий прийняти пропозицію, зро­бити вчасно пропозицію та встановити взаємовідносини між кан­дидатом і роботодавцем.

Наступний вид послуг — аутплейсмент — передбачає працевлаштування персоналу, якого звільняє підприємство-замов­ник, котре оплачує дані послуги. Використання послуг з аутплейсменту дає змогу зняти соціальну напруженість під час звіль­нення значної кількості співробітників, позитивно впливає на НR-бренд та імідж компанії.

55. Характеристика основних етапів рекрутингу.

Для того щоб ефективно виконати замовлення, фахівці рекрутингової агенції мають чітко дотримуватися процедури рекруту­вання, основні етапи:

1. Отримання замов­лення на пошук і відбір кандидатів на вакантну посаду від клієнта. Після того як роботодавець дає згоду на співробітницт­во з рекрутинговою агенцією, остання укладає з роботодавцем договір і оформляє замовлення на підбір персоналу. За оцінками фахівців у галузі підбору персоналу, 80 % успіху в пошуку необ­хідного кандидата залежить від правильного оформлення замов­лення1

2. Складання опису вакантної посади. Опис вакантної посади є документом, на підставі якого рекрутингова агенція здійснює пошук і відбір кандидатів на вакантну посаду (додаток Ж). Чим ретельніше підготовлено опис посади і, відповідно, чим повні­шою є подана у ньому інформація, тим точніше зможуть співро­бітники рекрутингової агенції описати кандидатові вакантну по­саду. З іншого боку, належно відпрацьований опис вакантної посади дає змогу консультантам і рекрутерам виокремити найго­ловніші компетенції та провести всебічне оцінювання кандидатів.

3. Складання плану пошуку й відбору кандидатів. Усі процеду­ри пошуку й відбору кандидатів мають бути ретельно сплановані та належним чином організовані. План пошуку і відбору канди­датів містить перелік робіт, необхідних для заповнення вакансії, терміни виконання та осіб, відповідальних за виконання кожного виду робіт.

4. Пошук кандидатів. Як зазначалося, пошук кандидатів може здійснюватися двома основними методами: стандартним і прямим.

5. Інтерв'ю з кандидатами по телефону. Після того як знай­дено необхідних кандидатів, фахівці агенції налагоджують з ними контакт. Здебільшого це відбувається за допомогою теле­фонного інтерв'ю. Кожен фахівець з підбору відпрацьовує влас­ний сценарій його проведення. Структура телефонного інтерв'ю залежить від того, кому належить ініціатива телефонного дзвін­ка: співробітникам агенції чи кандидатам. Якщо ініціатива дзвін­ка належить співробітникам агенції, то останні використовують активний пошуковий сценарій. Якщо ініціатива дзвінка нале­жить кандидатам, то співробітники використовують сценарій аналізу.

6. Інтерв'ю з кандидатами. Основним методом оцінювання пре­тендентів є проведення інтерв'ю. Зазвичай фахівці рекрутингової агенції проводять структуроване інтерв'ю, яке може бути різним за тривалістю, способом проведення, кількістю й типами постав­лених запитань. Проте головною метою проведення інтерв'ю, як і інших методів оцінювання, є визначення відповідності кандидата вакантній посаді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]