Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

22. Технологія розроблення стандартних форм для заповнення їх претедентами на вакантну посаду.

Для того щоб отримати детальнішу інформацію про кожного претендента та належно її структурувати, ретельніше підготува­тись до інтерв'ю, організації розробляють стандартні форми (анкети, бланки, оцінювальні листи тощо), які кандидати можуть надсилати електронною поштою або ж заповнювати в організації. Зразок стандартної форми наведено у додатку Б.Зміст стандартних форм може істотно відрізнятися залежно від специфіки організації, вакантної посади, вимог, які висува­ються до кандидата, та політики організації у галузі професійно­го підбору. Окремі організації використовують стандартні особо­ві листки з обліку кадрів, інші розробляють інформативніші та детальніші анкети.Для того щоб отримати максимум інформації про кандидата, стандартна форма має відповідати таким вимогам:

  • грунтуватись на аналізі роботи, яку виконуватиме кандидат;

  • містити достатню кількість необхідної для попереднього оцінювання кандидатів інформації;

  • надавати достовірну інформацію про претендента, яку за потреби можна перевірити;

  • не суперечити чинному законодавству.

Оскільки така форма є офіційним документом, на початку слід розмістити логотип чи найменування організації.Консультанти з кадрової безпеки припускають включення до анкети нестандартних та (чи) провокаційних запитань. Серед них слід звернути увагу на такі:

^ дані про судимість та перебування під слідством, адміністра­тивні стягнення, дискваліфікації;

^ інформація про наявні фінансові залежності (кредити, пози­ки, боргові розписки, аліменти);

^ відомості про власність (рухоме і нерухоме майно);

^ дані про те, чи є кандидат засновником юридичних осіб або громадських організацій;

^ відомості про родичів (особливо слід звернути увагу на ро­дичів, які працюють у конкуруючих компаніях);

^ ставлення до релігії, у тому числі членство у заборонених (чи деструктивних) сектах;

^ дані про стан здоров'я (чи перебуває на обліку у диспансе­рах) та ін.1

Для того щоб застрахуватися від звинувачень щодо втручання у приватне життя під час розроблення стандартних форм, особ­ливо якщо вони містять нестандартні та провокаційні запитання, обов'язково слід наголосити на добровільності заповнення анке­ти. Це може мати вигляд:«Я, (прізвище, їм 'я, по батькові), підтверджую, що мені повідо­мили про моє право не відповідати на будь-які запитання та не на­давати даних про себе, крім тих, які передбачені законодавством».Доцільно також включити формулювання про підтвердження кандидатом правдивості наданої інформації, а також особистий дозвіл на її перевірку:«Я, (прізвище, ім 'я, по батькові), підтверджую достовірність та повноту наданої мною інформації. Я обізнаний зі своїми пра­вами у сфері захисту персональних даних. Даю згоду на перевірку зазначеної мною інформації будь-якими законними методами».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]