Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

59. Розвиток ринку рекрутингових послуг на Україні.

В Україну сучасні технології рекрутинга прийшли в 1989-1991 рр., в період коли іноземні компанії починають активно відкривати свої представництва на території СНД. Великі західні корпорації шукають нові джерела пошуку кадрів. Саме в цей період з’явилися перші на території України консалтингові компанії, представництва іноземних, які надають рекрутингові та консультативні послуги.

За останні 17 років кількість рекрутингових компаній на території України зросла близько до 330-ти (за даними провідних спеціалістів та аналітиків рекрутингу станом на 2008 р.), що дало змогу роботодавцям за певні кошти отримати висококваліфікованих працівників не витрачаючи час самостійний на пошук. Частка компаній, які довірили пошук потрібних їм спеціалісті рекрутерам склала за останні роки 20-30%, що є свідченням розвитку даного ринку.

Активно створюються асоціації, конференції, тренінги по обміну досвідом серед компаній, які займаються пошуком персоналу. Такий активний розвиток цієї сфери діяльності та велика конкуренція призвела до диференціації компаній з рекритингових послуг, а саме: за спеціалізацією, за методами пошуку, за галузями, за рівнем кандидатів (менеджери, допоміжний персонал, робітники) та ін. Це дозволяє компанія витримати конкуренцію і привернути увагу замовників.

Розвиток ІТ-технологій дав поштовх до появи Інтернет рекрутинга. Поява великої кількості пошукових систем та електронних дошок оголошень, призвела до високої конкуренції серед компаній, які займаються Інтернет рекрутингом та сайтів з пошуку роботи (Job-сайтів). Зросла потреба у створенні web-сторінок компаній та появи спеціальних сайтів з вузькою спеціалізацією, відбувся поділ за регіональними особливостями та потребами, створені сайти з надання консультативних та рекомендаційні послуги, що дозволяє задовольнити потреби всіх споживачів рекрутингових послуг.

Зросла роль корпоративних сайтів, як інструменту залучення персоналу. Вони стають активним засобом для боротьби на рекрутинговому ринку.

З кожним роком удосконалюються методи пошуку та підбору кваліфікованих спеціалістів.

Рекрутингові компані здійснюють пошук серед пасивних кандидатів (цільовий пошук). Пасивні кандидати – це ті спеціалісти, які зайняті на певних посадах і не знаходяться в стадії пошуку. Такий спосіб отримав назву Head hunting (полювання за головами) і став одним із найпопулярнішим засобів пошуку висококваліфікованих спеціалістів.

Застусовуються також методи пошуку за рекомендаціями та відгуками, що теж дає досить позитивні результати, метод партизанського рекрутингу та ін.

Досить активно на рекрутинговому ринку використовуються технічні засоби такі як відеорезюме, презентації, спеціальні програми.

Все це здійснюється з метою отримання потрібного спеціаліста та задоволення потреб компаній замовників та отримання прибутку.

З моменту своєї появи ринок рекрутингових послуг стрімко перейшов з етапу становлення в етап стабілізації і росту.

Період кризи для ринку рекрутингових послуг став складним та переломним, але не зважаючи, на песимістичні прогнози деяких експертів, щодо краху цього бізнесу, провідні рекрутингові компанії змогли втримати свої позиції на ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]