Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

76. Обґрунтування економічної доцільності виведення персоналу із штату підприємства.

Використання організацією аутстафінгової технології має бути економічно обґрунтованим. Агенції-провайдери послуг з аутстафінгу мають надавати компаніям, які замовляють такі послуги, відповідні економічні розрахунки.

Обґрунтування економічної доцільності виведення персоналу зі штату здійснюється шляхом порівняння витрат на залучення співробітника на умовах аутстафінгу та інших альтернативних витрат.

Для визначення економічної доцільності використання аутстафінгової технології слід розрахувати витрати на залучення персоналу на умовах аутстафінгу та на умовах постійної зайнятості.

Комісійні за надання послуг з виведення зі штату персоналу, зайнятого у другому проекті, за місяць становлять

Загальні витрати на залучення з використанням моделі аутстафінгу персоналу, зайнятого в обох проектах, становитимуть:

Компенсаційні виплати при звільненні співробітників, зайнятих в обох проектах, у разі залучення їх на постійну основу дорівнюватимуть:

Економія, що її отримає компанія від залучення персоналу на умовах аутстафінгу, дорівнюватиме:

При розрахунках не враховуються витрати на оплату праці, оскільки вони матимуть місце і у першому, і другому випадках, причому їх розмір не залежатиме від того, на яких умовах зайнятості залучаються для виконання проектних робіт наймані працівники.

77. Розвиток ринку лізингових послуг у галузі управління персоналом в Україні.

Незважаючи на те, що лізинг персоналу набуває поширення у практиці багатьох вітчизняних компаній, розвиток ринку лізингу персоналу в Україні гальмується внаслідок недосконалості законодавчої бази, з одного боку, та нестабільності попиту на висококваліфікованих фахівців за умов тимчасового їх залучення — з другого боку.

Фахівці, котрі працюють у даній сфері бізнесу, виокремлюють специфічні особливості саме вітчизняної (не американської, європейської чи російської) практики надання таких послуг.

Керівник напряму аутстафінг компанії «Анкор» Д. Козлов визначає кілька «вузьких місць» досвіду надання послуг з лізингу персоналу в Україні. Розглянемо їх.

1. Вітчизняне законодавство (про що зазначалось нами раніше. — Авт.), на відміну від законодавства американського, немає спеціалізованих правових положень для лізингу персоналу. Вихід — ретельне опрацювання контрактів і трудових договорів у межах наявних в Україні можливостей.

2. Має місце мотиваційна значущість перебування у штаті клієнта, а не у штаті агенції. Вихід — детальна роз'яснювальна робота серед персоналу, який виконує роботи для клієнта поряд зі штатними співробітниками; дотримання усіх норм українського

законодавства і договірних зобов'язань агенцією стосовно до працівника. Зазвичай великі агенції з тривалою історією сприймаються працівниками спокійно й позитивно.

3. Окремі види господарської діяльності вимагають ліцензування, яке не можуть дозволити собі агенції. Вихід — розподіл функцій, які може виконувати «зовнішній» персонал (який перебуває у штаті агенції) і персонал клієнта або спеціалізована компанія (наприклад, охоронне підприємство).

Досвід українських лізингових проектів свідчить про те, що до функцій, які найчастіше покладаються на лізингових працівників, належать такі:

1) логістика, як правило — складська, зазвичай — хендлінг (оброблення вантажів уручну й за допомогою вантажопідйомної техніки і механізмів);

2) прибирання, як правило — в офісах, цехах, місцях масових скупчень людей; як варіант — на виробничих майданчиках;

3) адміністрування роботи підприємства — у приймальнях (секретарі, перекладачі, кур'єри), у бухгалтерії — посади середньої ланки, у бек-офісі — водії, системні адміністратори, технічний персонал;

4) у рітейлі — на позиціях пакувальників, у період сезонних піків продажу, розпродажів, у рекламних акціях;

5) у банківській сфері — при експансії на ринках (географічній чи продуктовій);

6) у виробництві — на низько кваліфікованих позиціях під час запуску нових ліній, сезонних піків, у період реорганізації1.

Лізинг персоналу передбачає надання провайдером необхідних організації-замовнику працівників у тимчасове користування. Лізингодавець надає лізингоотримувачу на певний термін і на

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]