Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

45. Практика використання нетрадиційних методів оцінювання претендентів на вакантну посаду.

До нетрадиційних методів оцінювання кандидатів на вакантну посаду, які застосовуються у зарубіжній і вітчизняній практиці, належать такі: поліграф (детектор брехні), алкогольні й наркотич­ні тести, фізіономічний аналіз.

Поліграф — прилад, який вимірює та реєструє фізіологічні зрушення в організмі людини: зміну кров'яного тиску, пульсу, частоти дихання, потовиділення тощо під час відповіді на ті чи інші запитання.

Перевірка на поліграфі може застосовуватись у ході підбору кандидатів на вакантну посаду та періодичних перевірок персо­налу. У першому випадку поліграф використовується з метою виявлення чинників ризику серед кандидатів, у другому — своє­часного виявлення вірогідної нелояльності уже працюючих в ор­ганізації співробітників.

Використовуючи поліграф, треба пам'ятати, що немає однознач­но прямого зв'язку між фізіологічними показниками і правдивістю людини.

Серед нетрадиційних методів оцінювання претендентів на вакантні посади слід виокремити проведення фізіономічного аналізу.

Фізіономіка є вченням про прояви на обличчі людини власти­востей її характеру і настрою. Відповідно до даної науки обличчя людини є віддзеркаленням життєвого досвіду, переживань, по­чуттів, вражень від спілкування з іншими людьми тощо.

46. Прийняття рішення про заповнення вакансії.

Прийняття рішення про заповнення вакансії є остаточним ета­пом процесу підбору персоналу. Дане рішення має ґрунтуватись на об'єктивних оцінках. Цьому сприяє чітко відпрацьована схе­ма аналізу результатів, отриманих на всіх етапах відбіркових процедур.

Процедуру прийняття остаточного рішення про заповнен­ня вакансії:

І. Оброблення та аналіз інформації, отриманої на різних етапах відбіркових процедур

II. Зіставлення оцінок, отриманих різними кандидатами на вакантну посаду

III. Порівняння оцінок, виставлених різними фахівцями, залученими до процесу підбору кандидатів

IV. Остаточне рішення про прийняття на роботу одного із кандидатів

V. Інформування кандидатів про прийняте рішення

Фахівці у галузі професійного підбору розглядають кілька віро­гідних варіантів процедури ухвалення остаточного рішення про прийняття на роботу одного з претендентів.

  1. варіант. Фахівці у галузі професійного підбору проводять усі відбіркові процедури до прийняття остаточного рішення щодо відповідності кандидатів вакантним посадам. Керівникові під­ розділу чи невеликої організації надається список із 3—5 най­більш компетентних кандидатів. Остаточне рішення про прий­няття на роботу керівник приймає на підставі інформації, наданої фахівцями, які займаються професійним підбором, без проведення підсумкового інтерв'ю.

  2. варіант. Фахівці з професійного підбору персоналу здій­снюють попередній відбір кандидатів. Підсумкове інтерв'ю проводить керівник підрозділу чи організації, котрий приймає остаточне рішення про прийняття на роботу одного з канди­датів.

  3. варіант. Фахівці з професійного підбору персоналу здійс­нюють попередній відбір кандидатів. Відібрані кандидати прохо­дять інтерв'ю зі спеціально створеною комісією. Остаточне рі­шення приймається колегіально з урахуванням думки усіх членів комісії.

Перший і другий варіанти є найприйнятнішими для підбору робітників, технічних службовців, фахівців і професіоналів, тре­тій варіант — керівників різних рівнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]