Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать
  1. Методи збору інформації для аналізу робіт

Для збирання інформації можуть використовуватись різноманітні методи.

Інтерв’ювання співробітників є одним з найпоширеніших методів визначення обов’язків і відповідальності, що характеризують дане робоче місце чи посаду. Готуючись до проведення інтерв’ю, необхідно визначити цільову групу, тобто осіб, від яких можна отримати об’єктивну інформацію про роботу. Залежно від кількості осіб, яких планується залучити до участі в інтерв’ю, розрізняють: індивідуальні інтерв’ю з кожним працівником і групове інтерв’ю з групою працівників. Залежно від ступеня регламентації запитань інтерв’ю може бути:регламентованим, для якого характерними є попередня підготовка одноманітних для всіх працівників, котрих опитують, запитань і чітко задана їх послідовність.Нерегламентованим, яке передбачає вільну бесіду відповідно до загального плану.Анкетування й заповнення опитувальних листів-методи отримання інформації від працівників у письмовій формі. Анкети й опитувальні листи дають загальне уявлення про роботу, для зясування деталей можуть бути використані інші методи, наприклад аналіз критичних інцидентів. Даний метод збирання інформації дає змогу охопити велику групу людей. Під час розроблення анкет необхідно чітко й зрозуміло формулювати запитання. У зарубіжних країнах широко використовуються універсальні методики, які дають змогу компьютерузувати процес аналізу роботи описи посад. Найбільш відомі методики:PAQ, CMQ. FJA, FJAS,MOSAIC,OAI,WPS,CODAP,PMPQ. Спостереження за робочим процесом використовується переважно у тих випадках, коли робота співробітника складєється з повторюваних дій, завдання э короткими за тривалістю ы за не великий проміжок часу можна спостерігати викнвння кількох завдань. Найчастіше спостереження застосовується в умовах промислового виробництва.Ведення щоденників.. Записи можуть вестись наприкінці кожної робочої години чи половини робочого дня або щоразу, коли працівник переходить вид одного виду робіт до іншого. Для збирання інформації можуть використовуватись також ергономічні дослідження на робочих місцях з використанням експериментальних методів вивчення динаміки різних фізіологічних функцій та методів біомеханіки.

  1. Складання опису роботи та специфікації роботи.

Опис роботи-документ, у якому міститься інформація про роботу, що виконується на даному робочому місці,відповідальність та умови праці. Специфікація може бути розроблена як окремий документ або ж як частина опису роботи.

1.Визначення роботи. Розділ може містити таку інформацію: назва роботи, код роботи, дата складання опису роботи, посадова особа, котра затвердила опис роботи, назва структурного підрозділу, до якого дана робота належить, назва посади безпосереднього керівника.

2.Короткий опис роботи. Подається загальний опис характеру роботи із визначенням основних функцій і дій.

3. Выдносини. Описуються взємовідносини працівника з іншими співробітниками і зовнішніми організаціями.

4.обовязки і відповідальність. Наводиться детдають робочому місцю та межі відповідальності.

5. Повноваження. Визначаються межі повноважень, у тому числі обмеження щодо прийняття рішень.

6. Стандарти виконання. Наводиться перелік стандартів, що їх виконавець повинен досягти , виконуючи свої основні обов’язки.

7. Умови праці. Подається опис таких факторів, як температура, освітлення, рівень шуму, вплив шкідливих речовин на робочому місці.

8. Специфікація роботи. Містить інформацію про необхідні для виконання роботи особистіні якості, риси характеру, навики та рівень освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]