Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

4.Взаємозвязок дисципліни «Технології уп» з іншими дисциплінами

Вивчення дисципліни ґрунтується на положеннях таких дисциплін:- економічн атеорія.- економіка підприємства.- фінансм. -статистики.-фізіологія і психологія праці.-організація праці.-нормування праці.-ринок праці.-трудове право.з дисципліною органічно пов’язані такі дисципліни :--стратегічне управління людськими ресурсами, управління соц.. розвитком, мотивація персоналу, розвиток персоналу, організація праці менеджера, служба УП,аудит персоналу.

  1. Сутність та призначення аналізу робіт

Аналіз роботи-сукупність заходів, спрямованих на виявлення цілей, завдань, і компонентів роботи та умов її ефективного виконання. Аналіз роботи дає змогу зясувати характеристики працівника(знання, практичні навики, здібності, якості) та особливості поведінки, необхідні для ефективного виконання професійних завдань. Завдяки цього інструменту фахівці у галузі УП можуть:- розробити компетенції, якими мають володіти співробітники, та вимого до претедентів на вакантну посаду.- регламентувати завдання, обов’язки й відповідальність посадових осіб. – розробити критерії оцінювання працівників.- розробити ефективні програми навчання та підвищення кваліфікації.- розробити ефективну систему оплати праці і стимулювання працівників.

  1. Етапи аналізу робіт

Етап 1.Визначення мети проведення аналізу робіт. Перш ніж розпочати розроблення методичного й організаційного забезпечення проведення аналізу робіт, слід зясувати, з якою метою він проводитимеметься, і як використовуватиметься інформація, отримана аід час аналізу робіт.

Етап 2. Збирання та аналіз допоміжної інформації. На даному етапі слід зібрати та проаналізувати доступну допоміжну інформацію, таку як організаційна структура, технологічні карти, типові кваліфікаційні характеристики. Організаційна структура показує місце кожного виду робіт у ній, рівень ієрархії, підпорядкованість.Технологічні карти дають можливість зясувати порядок виконання роботи та описати взаємозв’язки робіт.Аналіз типових кваліфікаційних характеристик можуть слугувати відправним пунктом для розроблення нового скорегованого опису робіт.

Етап 3. Вибір репрезентативної посади длч аналізу. Для однакових робочих місць і посад слід проводити один пнпліз робіт. У зв’язку з цим необхідно вибрати репрезентативну посаду, для якої проводитиметься аналіз. Для схожих посад і робочих місць також може проводитись один аналіз роботи. Після отримання його результатів доцільно провести підтверджувальні спостереження, за результатами яких скорегувати відповідні описи робіт.

Етап 4. Збирання інформації для аналізу робіт. Використовуються такі методи збирання інформації, як інтерв’ювання, анкетування, спостереження.

Етап 5. Оброблення і аналіз отриманої інформації. На цьому етапі лінійні керівники та співробітники служби УП спільно обговорюють отриману інформацію й аналізують її. Для оброблення отриманих даних доцільно використовувати статистичні методи.

Етап6. Розроблення відповідної документації. За результатами аналізу робіт складаються відповідні документи:опис і специфікація роботи,посадова інструкція,професіограма, профіль посади Юкваліфікаційна карта і карта компетенцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]