Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

113. Центра оцінювання (Assesment Center) як комплексний діагностичний метод оцінювання персоналу.

Послуги центрів оцінювання передбачають використання ком­плексних діагностичних методів оцінювання працівників. Оціню­вальні процедури ґрунтуються на моделюванні основних складових управлінської діяльності, що дає змогу оцінити управлінський по­тенціал і розробити стратегію навчання й розвитку працівників.

Перший центр оцінювання з'явився у 1954 р. у межах до­слідницької програми в компанії «АТ&Т», яка на той час була найбільшою американською корпорацією за кількістю наймано­го персоналу. Через чотири роки послуги центрів оцінювання почали активно використовуватися для оцінювання менеджерів. У 60-ті роки XX ст. чимало американських корпорацій почали створювати власні центри оцінювання.

Послуги центрів оцінювання використовуються для відбору пре­тендентів на вакантні посади, оцінювання потенціалу співробітників під час створення резерву на заміщення вакантних посад керівни­ків, кадрових ротацій, виявлення потреби у навчанні персоналу.

Серед переваг оцінювальних процедур з використанням цент­рів оцінювання виокремимо такі:

- під час оцінювання робиться наголос не на вивченні того, що було зроблено працівником, а на спостереженні й оцінюванні його поведінки у спеціально змодельованих ситуаціях;

- використання різноманітних завдань і ситуацій, які моде­люють основні складові управлінської діяльності, дає змогу ке­рівникам максимально розкрити свій потенціал і дозволяє прог­нозувати їхню поведінку на роботі;

- робота центрів оцінювання побудована таким чином, що на кожному етапі працівників оцінюють кілька експертів, спосте­рігачів, які мають бути ретельно підготовленими до процедури оцінювання;

- експерти, котрі оцінюють працівників, не пов'язані з ними відносинами «керівник — підлеглий», що підвищує об'єктив­ність оцінювання;

- кожен експерт хоча б раз у кількох вправах особисто кон­тактує з усіма працівниками, яких оцінює;

- процедури спостереження та виставлення експертами оці­нок є роз'єднаними за часом.

Робота центрів оцінювання має ґрунтуватися на певних про­фесійних стандартах.

114. Програми роботи центрів оцінки (Assesment Center).

Послуги центрів оцінювання передбачають використання ком­плексних діагностичних методів оцінювання працівників. Оціню­вальні процедури ґрунтуються на моделюванні основних складових управлінської діяльності, що дає змогу оцінити управлінський по­тенціал і розробити стратегію навчання й розвитку працівників.

Технологія роботи центрів оцінювання:

І. Підготовчий етап: визначення цілей; формування групи експертів і спостерігачів; розроблення критеріїв оцінювання; розроблення оцінювальних процедур і методичного забезпечення; інформування учасників про зміст запланованої роботи.

2. Проведення оцінювання: підготовка та навчання експертів; роз’яснення змісту та програми для тих, кого оцінюватимуть; проведення оцінювальних процедур; заповнення експертами відповідних оцінювальних форм.

3. Заключний етап.: узгодження експертних оцінок; підготовка звітів; підсумкове обговорення та затвердження результатів оцінювання; ознайомлення учасників із результатами оцінювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]