Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

91. Самооцінка, її переваги та недоліки

Специфічним видом оцінювання є самооцінювання. Воно є корисним у визначенні потреби у навчанні та розвитку працівника, плануванні його кар'єри. Зіставлення самооцінок із завданнями, які стоять перед колективом, дозволяє визначити «вузькі місця» у роботі співробітника і розробити план дій щодо їх усунення.

Приймаючи рішення про доцільність використання самооцінювання, потрібно відповісти на запитання:

^ Яку інформацію можна отримати з його допомогою?

^ Наскільки адекватно співробітники зможуть оцінити самі себе?

^ Наскільки готовим є керівництво до розбіжностей між само-оцінками та оцінками, виставленими безпосередніми керівниками та іншими суб'єктами, залученими до процедури оцінювання?

^ У разі якщо такі розбіжності виникнуть, чи зможуть керівники конструктивно їх обговорювати?

Як і іншим видам, самооцінюванню притаманний суб'єктивізм. При цьому оцінки, виставлені співробітником самому собі, можуть бути як завищеними, так і заниженими. Передусім, це пов'язано з тим, що співробітники можуть надавати іншого змісту критеріям оцінювання, ніж їхні керівники, підкріплювати їх іншими поведінковими індикаторами. Співробітники також можуть неадекватно сприймати свою поведінку і результати діяльності.

92. Зарубіжний досвід використання атестації «360 градусів».

Висвітлюючи дане питання, варто згадати про такий методичний підхід до оцінювання, як оцінювання «360». Сутність його полягає у тому, що до оцінювання залучаються різні суб'єкти: керівники, колеги, підлеглі, клієнти і сам працівник, якого оцінюють. Вважається, що залучення до оцінювання співробітника, крім безпосереднього керівника, інших осіб, пов'язаних з ним службовими взаємовідносинами, підвищує об'єктивність оцінювання.

Як правило, за даного підходу оцінювальні форми заповнюються анонімно. Головною метою такого оцінювання має бути надання можливості працівникові побачити, як його сприймають та оцінюють співробітники різних рівнів організації, і на цій основі спробувати скорегувати свою поведінку. Такий підхід до оцінювання особливо корисний, якщо в організації приділяється значна увага корпоративній політиці, цінностям, нормам поведінки, командній роботі.

Схему оцінювання начальника відділу за методом «360°» подано на рис. 13.1.

Для проведення оцінювання може створюватися спеціальна комісія, яка об'єднує різних суб'єктів. Це можуть бути: експертна чи атестаційна комісія, рейтингові комітети, штатні групи чи спеціалізовані оцінювальні команди. Очевидною перевагою таких комісій є зниження суб'єктивізму. При цьому до складу комісії мають входити компетентні та авторитетні фахівці, котрі мають чітко дотримуватися процедури проведення оцінювання.

При залученні до оцінювання різних суб'єктів, які можуть виступати у ролі експертів, важливим є узгодження їхніх оцінок.

93. Оформлення результатів оцінювання.

Для оформлення результатів оцінювання можуть використовуватися спеціальні оцінювальні форми: бланки, листи, характеристики. (див. пит.94)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]