Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

1.Предмет і метод аналізу.

АБД – це багатовимірна задача, для розв’язання якої необхідно здійснити аналіз різних сторін діяльності банку на основі комплексного підходу (ан-з А, П, фін.стану та фін. резул-тів банку).

Предмет АБД– дослідження причинно-наслідкових зв’язків, екон. явищ і процесів, які прямо або непрямо впливають на діяльність банку. Предметом є причини утворення і зміни результатів фін. діяльності банку.

Під методом АБД розуміють комплексне органічно пов’язане дослідження д-сті комерційного банку з використанням статистичних, економіко-матем., облікових та ін. способів обробки інформації.

Види методів: 1)метод порівняння передбачає зіставлення невідомого явища, предмета із відомими вивченими раніше з метою вивчення їх спільних рис або відмінностей. За допомогою цього методу визначається загальне і специфічне в екон.явищах, вивчаються зміни досліджуваних об’єктів, тенденції і закономірності їх розвитку.

2)метод приведення показників до порівняного вигляду.

3)метод використання абсолютних і відносних показників.

4)метод коефіцієнтів-порівняння показників з різними періодам д-сті банку та установленими нормативними значеннями. 5)м-д групувань – систематизація даних балансу з різними угрупуваннями (ВК-зобовязання). 6)балансовий м-д – допомагає зрозуміти екон. Зміст функціонування банку, слугує головним способом для визначення співвідношень, пропорцій двох груп взаємозалежних та урівноважених екон. Показників підсумки яких мають бути тотожними. 7)графічний метод, коли показники зображуються за допомогою географічних фігур. 8)табличний м-д – інфо представляється у вигляді таблиць.

2.Обєкти і суб’єкти аналізу.

Об’єкти АБД: 1) фін.-екон.ситуація в країні; 2) заходи щодо форм-ння кап-лу банку, його структури;

3) якість А(кількісний і якісний ан-зи структури кред.-інвест.портфеля банку);

4) показники прибут-сті, функт-ння банку дають змогу оцінити ефект-ть роботи банку; 5)темпи зростання банку; 6)показники лікв-сті й платоспр-сті банку, які характер-ть його фін. стійкість; 7)показники екон. нормативів.

Суб’єкти внутр. АБД: персонал банку (менеджери різних рівнів упр-ня, аудитори, контролери, керівники банку).

Суб’єкти зовн. АБД: НБУ; под..органи; клієнти; конкуренти; інвестори; рейтинг.агенства.

3.Інформаційне забезпечення аналізу

Матеріали, що надають інформацію про фін.стан банку: 1) баланс; 2) звіт про фін.результати; 3) звіт про рух грошових коштів; 4)звіт про власний капітал; 5)примітки, доповнення; 6) пояснення до річної звітності; 7) аудитор.звіти і висновки.

Баланс ком.банку – бух.баланс у якому відбивається стан власних, залучених і запозичених коштів банку, їх розміщення, кредитні та ін. активні операції. Банк.баланс відповідає таким вимогам: а) оперативність; б) конкретність; в) вагомість; Результати діяльності комер.банків, усі здійснені витрати, отримані доходи в минулому звіт.періоді враховуються у звіті про прибутки та збитки, що відбиває різні види доходів і витрат за операціями банку.

Дохідна частина звіту: 1) проценти; 2) доходи і комісія від послуг; 3) доходи від операцій з ЦП; 4) доходи від позареалізаційних операцій (міжбанк. валют.ринок) .

Витратна частина звіту: 1) % (сплачує банк за вклади); 2)комісія, сплачена банком за коресп. відносини; 3)витрати за операціями з ЦП; 4)витрати на утримання апарату упр-ня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]