Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

38. Аналіз оборотності позик.

Аналіз оборотності позик доцільно починати з порівняння дебіторських та кредиторських оборотів. К співставлення = Д-т оборот ( кредити надані ) / К-т оборот ( кредити погашені ). Оборотність позик аналізується за допомогою таких показників : 1.) швидкість обертання позики ( N = оборот повернення позик/ середній залишок позикової заборгованості ), оборот з повернення = сума погашених позик або дохід від реалізації кредитів разом з %. Даний показник характеризує скільки оборотів здійснюють кредити за аналізований період. 2.) тривалість 1-го обороту ( T=D/N ), D-к-сть днів у періоді, N- к-сть оборотів позики за період. Наведений показник демонструє, за скільки днів позики проходять повний оборот. Ці два показники перебувають в оберненій залежності — із зростанням швидкості обороту тривалість одного обороту позики зменшується. Унаслідок підвищення швидкості обороту позик з нього вивільняються кредитні ресурси, які, у свою чергу, можуть бути залучені в інші активні операції банку та приносити додатковий прибуток. На зменшення тривалості одного обороту (тобто прискорення оборотності кредитів) впливають зниження сум заборгованості за позиками, збільшення сум погашення позик та зміна середньої процентної) ставки за кредитами. (Методика розрахунку обороту ґрунтується на основі визначення доходу від кредитних операцій з урахуванням суми сплачених процентів за ними.)

39. Аналіз диверсифікації кредитних вкладень.

Аналіз портфельної диверсифікації кр. вкладень здійснюється на основі Н7 і Н8.

Норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) встановлюється з метою обмеження кредитного ризику, що виникає внаслідок невиконання окремими контрагентами своїх зобов'язань. Показник розміру кред. ризику на 1 контрагента визначається як співвідношення суми всіх вимог банку до цього контрагента та всіх поза баланс. зобов'язань, виданих банком щодо цього контрагента (або групи пов'язаних контрагентів), до регул. кап-лу банку. Норм. значення Н7 не має перевищувати 25%.

Норматив великих кредитних ризиків (Н8) установлюється з метою обмеження концентрації кред. ризику за окремим контрагентом або групою пов'язаних контрагентів. Кред. ризик, що прийняв банк на 1 контрагента або групу пов'язаних контрагентів уважається великим, якщо сума всіх вимог банку до цього контрагента або групи пов'язаних контрагентів і всіх позабалансових зобов'язань, наданих банком щодо цього контрагента або групи пов'язаних контрагентів, становить 10 відсотків і більше регулятивного капіталу банку.

Норматив великих кредитних ризиків визначається як співвідношення суми всіх великих кредитних ризиків, наданих банком щодо всіх контрагентів або груп пов'язаних контрагентів, з урахуванням усіх позабалансових зобов'язань, виданих банком щодо цього контрагента або групи пов'язаних контрагентів, до регулятивного капіталу банку. Якщо норматив великих кредитних ризиків перевищує 8-кратний розмір регулятивного капіталу, то вимоги до нормативу адекватності регулятивного капіталу (Н2) автоматично підвищуються: 1) якщо перевищення становить не більше ніж 50 відсотків, то вимоги до нормативу адекватності регулятивного капіталу (Н2) подвоюються, 2) якщо перевищення більше ніж 50 відсотків, то вимоги до нормативу адекватності регулятивного капіталу (Н2) потроюються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]