Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

7. Прийоми??? та методи аналізу

Під методом АБД розуміють комплексне, органічно пов’язане дослідження діял-ті комерц. банку з використанням статистичних, економіко-математичних, облікових та ін. способів обробки інф-ї. Особливостями методу аналізу банк. діял-ті є: використання системи показників, які характеризують діял-ть банку; вивчення факторів та причин їх зміни; виявлення і вимірювання взаємозв’язку між ними. Для проведення комплексного аналізу банків. діял-ті викор-ся такі методи:

1. Метод порівняння передб. зіставлення певних показників. За допомогою цього визнач. певні зміни, методи дослідження цих змін. Зіставляють пок-ки даного періоду з пок-ми мин. періодів, пок-ки діял-ті одного банку до ін..

2. Метод приведення показників до порівнянного вигляду. Нап-д, щоб згрупувати усі видані банком кредити, треба привести їх суми до порівнянного вигляду; для цього суми кредитів в іноз. валюті трансформуються в гривневий еквівалент множенням на відповідний валютно-обмінний курс, і тільки після цього підсумовуються усі видані банком кредити. Цей метод використовується також у разі порівняння фактичних показників із показниками попередніх періодів.

3. Метод використання абсолютних і відносних показників. Абсол. пок-ки характеризують кількісні розміри наданих кредитів, залучених коштів, капіталу банку та ін., а відносні відбивають співвідношення певних абсолютних показників. Відносні показники виражаються у формі коефіцієнтів (за базу взято 1) або відсотків (за базу взято 100). До них відносять показники виконання плану, динаміки, структури (питома вага), ефективності та ін. Цей метод є одним із ключових в аналізі банк. стійкості. З його допомогою (через різні коефіцієнти) оцінюються показники ліквідності, платоспроможності, прибутковості банку.

4. Метод групувань полягає в групуванні різних показників за істотною ознакою.

5. Метод коеф-тів полягає в обчисленні і порівнянні заздалегідь визначених показників, порівнянні їх з різними типами діяльності та нормат. значеннями НБУ.

6. Балансовий метод слугує головним способом для визначення співвідношень, пропорцій двох груп взаємозалежних та урівноважених економічних показників, підсумки яких мають бути тотожними. Цей метод допомагає зрозуміти економічний зміст функціонування банку.

7. Графічний метод. Графіки є масштабним зображенням показників за допомогою геометричних знаків (ліній, прямокутників, кіл) або умовних художніх фігур і мають велике ілюстративне значення. Завдяки їм досліджуваний матеріал стає зрозумілішим. 8. Метод табличного відображення аналітичних даних. Таблиці - найбільш раціональна і зручна для сприйняття форма уявлення аналітичної інформації про досліджувані явища за допомогою цифр, розташованих у певному порядку.

8. Економічна суть та види банківського капіталу.

Банківський капітал - це грошові кошти та виражена у грош..формі частка матеріальних, нематер. і фін. активів, що перебувають у розпорядженні банків і використовуються ними для надання послуг з метою одержання прибутку.

За джерелами утворення розрізняють: 1) залучений – (депозитна база) це грош..кошти юр.. і фіз..ос., залучені на банк..вклади; 2)запозичений – це запозичені кошти на міжбанківському рівні у ЦБ або випуск та продаж власних боргових зоб-нь; 3) власний капітал – це грош..кошти та виражену у грош..формі частину майна, які належать його власникам, що забезпечує ек..самостійність і фін..стійкість банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]