Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

35. Аналіз масштабів кредитної діяльності.

Для того, щоб дати загальну оцінку масштабів кредитної діяльності необхідно розрахувати коеф.частки кредитів у загальних активах банку,який дорівнює співвідношенню середніх кредитних вкладень до середніх активів. Якщо цей коеф. занадто високий д-ть банку можливо недостатньо диверсифікована. Відповідальність у разі погіршення якості кредитного портфеля збільшується ризик. Якщо коеф.низький банк недостатньо використовує джерела фінансування у процесі формування прибуткових активів і відповідно банк обмежує свій прибутковий потенціал. Якщо коеф.не >40%, то пасивна політика банку, щодо вкладень коштів у кредитні операції. Якщо коеф. >65%, то достатньо агресивна політика банку на кредитному ринку.

Аналіз руху кредитів передбачає вивчення фін звітності з якої можна визначити: -питому вага нових кредитів відносно залишку позикової заборгованості на кінець звітного періоду; - достатність резерву за можливими втратами за позиками; - розмір прострочених процентів.

Показники:1)процент надання кредитів = кредити надані протягом звітного періоду: залишок заборгованості на кінець звіт.пер.Якщо залишок кредитної заборгованості на кін.пер. перевищив суму виданих у звітному періоді кредитів,це є свідчення наявності проблеми погашення кредитів виданих у поперед. пер.

2)відсоток погашення кредитів (коеф.погашення) = позики погашені протягом звіт.пер. : (залишок кред.заборгованості на поч.пер. + кредити видані у звіт. пер.).Якщо відсоток погашення позик відносно виданих кредитів незначний це може бути обумовлено недостатньою оборотністю позик або великим терміном на який видаються кредити.

36. Аналіз руху кредитів (в т.Ч. І за коефіцієнтами надання і погашення кредиту).

Аналіз руху кредитів передбачає вивчення фінансової звітності з якої можна визначити:

- питому вагу нових кредитів відносно залишку позикової заборгованості на кін.звітного періоду;

- достатність резерву на можливі втрати за позиками;

- розмір прострочених процентів.

Основними показниками, які характеризують рух кредитів є:

1) Процент надання кредитів:

Кнад =

Якщо залишок кредитної заборгованості на кін.періоду перевищив суму виданих у звітному періоді кредитів – це свідчить про наявність проблем погашення кредитів виданих у попередньому періоді.

2) Відсоток погашення кредитів (коефіцієнт)

Кпог =

Якщо відсоток погашення позик відносно виданих кредитів незначний це може бути обумовлено недостатньою оборотністю позик або великим терміном на який видаються кредити

37. Аналіз повернення позик.

У процесі аналізу своєчасності повернення кредитів треба: визначити загальну суму простроченої заборгованості за позиками банку і процентів за ними; проаналізувати зміни цієї суми в динаміці; розглянути структуру простроченої заборгованості у розподілі клієнтів; проаналізувати давність її виникнення; з’ясувати причини виникнення простроченої заборгованості у кожному випадку; визначити суму і частку кредитів, погашених через рахунок прострочених позик у загальній сумі кредитів; проаналізувати заходи, яких вживає банк для стягнення простроченої заборгованості і процентів. Структура кредитного портфеля банку вважається задовільною у тому разі, якщо питома вага кредитів без забезпечення, сумнівних, прострочених і пролонгованих становить не більше 30%. Якщо частка таких кредитів більше 30% - д-сть банку ризикована. Найбільшу увагу в процесі аналізу погашення позик слід приділяти простроченим кредитам. Обсяг та тривалість простроченої заборгованості аналізується залежно від терміну її виникнення та частки кожної групи в загальній сумі прострочених кредитів. З метою недопущення виникнення простроченої заборгованості банки повинні проводити оперативний аналіз поточної заборгованості. Контроль за термінами погашення позик ведеться в розрізі окремих позичальників за їх кредитними справами. Банк повинен підтримувати контакт з позичальниками протягом всього терміну користування позичкою. Далі в процесі аналізу вивчаються факти списання кредитів за рахунок резерву на покриття витрат від кредитних операцій, з’ясовують підстави для списання та визначають питому вагу списаних позик у загальному обсязі прострочених позик. Далі визначають частку списаних кредитів у загальному обсязі позик та питому вагу цих кредитів у сумі створеного резерву. Частка списаних позик показує ефективність роботи банку з безнадійними кредитами, впливає на підвищення якості кр. портфелю банку звільняючи його від ризику, зменшує частку прострочених позик, підвищує надійність повернення кредитів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]