Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

61.Аналіз динаміки витрат у цілому, за складом та структурою

Здійснюючи заг оцінку рівня витрат, розглядаються за ряд років рівень витрат, рівень доходів, рівень доходних активів, а також витрати на 1 грн. доходів і с/б доходних активних операцій.

Розраховується абсолютне відхилення показників щодо минулого року та %-не відхилення. Так, позитивним є, якщо темп ­ доходів переважає темп ­ витрат. Завдяки цьому витрати на 1 грн доходів ¯. Якщо, н-д, разом з цими даними ­ с/б доходних активів, то причиною цього було те, що темп зрос-ня витрат переважав темп ­ доходних активів. Висновком цього може бути те, що банку необхідно знаходити резерви по більш ефек-му викор-ню активів. Якщо заг оцінка рівня витрат свідчить про напрямки їх ­ чи ¯, то їх структура свідчить про роль окремих груп витрат в заг їх обсязі.

Аналіз структури витрат здій-ся за таблицею, в якій перераховані всі витрати КБ, а саме операційні витрати та витрати на утримання апарату управління. Аналіз здій-ся за 2 роками: 1 – базовий, 2 – звітний. Також обов’язковою складовою аналізу є встановлення питомої ваги як операційних витрат та витрат на утримання апарату управління, так і складових цих витрат. Це дає змогу побачити наявніше, як змінився той чи інший показник, в бік ­ чи в бік ¯. Також розраховується відхилення абсолютне та у % до базового року. Якщо, наприклад, ¯ в цілому операційні витрати із ­ адм-упр витрат, то це негативна тенденція, якщо банк не розширився і це свідчить про ¯ еф-ті упр-ня витрат і кінцевому підсумку до ¯ опер. доходів, які формують рівень фін. результату (ПР чи збиток). Коефіцієнти, які необхідні для загальної оцінки витрат банку:

Коеф. дієздатності банку = Витрати/ Доходи( не більше 0,95; якщо більше, то банк стає збитковим) Коеф. режиму економії витрат =Темпи зростання витрат/ Темпи зрост. Доходів(менше 1)

62. Аналіз і оцінка впливу осн. Факторів на форм-ня рівня витрат у цілому та за їх видами

Аналіз доходів здійснюється в такій послідовності: 1) загальна оцінка рівня доходів;

2) на основі структури доходів виявляються найголовніші;3)по гол. виду доходів аналізуються фактори, які їх формують;4)аналізується рівень виконання плану по доходу в цілому і по його основних видах;5) аналізуються найважливіші фактори, які впливають на рівень виконання плану доходів.

Оскільки в структурі доходів банку найбільшу питому вагу мають отримані відсотки, слід відмітити, що на величину цих доходів впливають 2 фактори – сума наданих кредитів та відсоткова ставка за наданий кредит. Отже, аналіз впливу цих факторів на загальну суму %, отриманих банком від кредитних операцій здійснюється в таблиці, де співставляються суми виданих кредитів, суми отриманого % доходу від них, середня %ставка за минулий і звітний роки.

Послідовність розрахунку: 1)спочатку вираховують відхилення показників звітного року від показників минулого; 2)визначають, який розмір % доходів може бути отриманий у звітному році по ставках минулого року, щоб визначити, яка сума доходу буде отримана у звітному році за рахунок збільшення обсягу виданого кредиту від розрахов. умовної суми віднімають суму % доходу минулого року; 3)визначимо розмір доходу, який отримано за рахунок зміни % ставки.

Для цього від загальної суми % доходів (тобто отримані % звітного року – отримані % базового року) віднімають дохід отриманий від збільшення обсягу виданих кредитів.

63. Оцінка співвідношення доходів і витрат КБ і визначення прибутку (ПР) (збитку) оподаткування Прибуток – це різниця між його валовими доходами і валовими витратами. Однією з головних цілей КБ є отримання ПР, який є джерелом виплати дивідендів, створення фондів банку. Важлива функція прибутку КБ - забезп-ня резервiв на випадок непередбачених обставин або збитків. ПР i збитки підлягають детальному аналізу. Збитки підлягають постатейному аналізу з подальшим винесенням пропозицій по їх мінімізації. Валовий дохід залежить насамперед від обсягу кред. вкладень та інвестицій КБ, розміру % ставки по кредитах та величини і структури активів КБ. Витрати банку поділяються на відносно постійні та змінні. Відносно постійні – це ЗП, придбання або виготовлення бланків і канцелярських товарів, утримання приміщень, охорони, протипожежної сигналізації, амортизаційні відрахування тощо. Змінні витрати – це виплата % по вкладах, депозитах і МБК, плата за послуги РРП, витрати на рекламу, відрядження, поштово-телеграфні витрати тощо. Щоб визначити, як впливав рівень доходів і витрат на результати від %-них, комісійних, операцій з ЦП, а також позареалізаційних операцій, складають співставну таблицю рівня доходів і витрат по кожному виду діяльності з визначенням ПР або збитку або т.з. позитивної чи негативної маржі від кожного виду діял-ті. Це наз-ся заг оцінкою темпів зміни обсягів і структури ПР, яка здійснюється після заг. оцінки рівня ПР. Результатом опер діял-ті банку є вал. ПР чи збиток або т.з. маржинальний дохід. Він визначається як різниця між всіма опер. доходами і всіма опер. витратами за даними звіту Ф2. Він не включає в себе витрати на утримання апарату упр-ня. Вважається, що під-во працює із збитком, якщо його % маржа від’ємна, якщо із “+”, то працює з ПР. На наступному етапі для визначення бал. ПР, з якого відраховується податок на ПР, із одержаного маржинального доходу віднімаються витрати на утримання апарату упр-ня. ЧПР = бал. ПР - податок на прибуток, який сплачується в бюджет. К дієздатності банку – це співвідношення між вит-ами та дох.(не більше 0,95); його зростання до 1 свідчить про погіршення дієздатності і про те, що Б стає збитковим.

К режиму економіїї витрат – співвідношення темпу зростання витрат до доходів(якщо він менший 1-Б дотримується режиму економії; якщо більший 1-не дотримується)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]