Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

32. Аналіз активів банку з позиції ринку.

Оцінюючи якість активів банку, слід ураховувати їх ризико­ваність, яка залежить від обсягу розміщення коштів в активах. Іншими словами, величину активів банку обчислюють з ураху­ванням коефіцієнтів їх ризиків, тобто можливість втрати частини їх вартості внаслідок тієї чи іншої активної операції.

За ступенем ризику вкладень та можливості втрати частини їх вартості активи комерційного банку поділяються на 5 груп з коефіцієнтами ризику від нуля до одиниці

Коефіцієнт ризику активів розраховується за формулою: Ар= , де Ар- активи банку зважені за ступенем ризику; Аі – види А банку; Крі – коеф.ризику

33. Аналіз активів із позиції ліквідності.

Аналіз активів з позиції ліквідності можна провести за допомогою коефіцієнта ліквідності активів. Проте цей коефіцієнт може бути розрахований за умови розроблення критеріїв ліквідності кожного виду активів банку. За основу зважування активів за станом ліквідності можна взяти методику розрахунку загального коефіцієнта ліквідності (хоча під час оцінювання ліквідності окремих видів активів не вповні враховано ступінь ліквідності окремих з них): Клікв. акт. = Активи, зважені за ступенем ліквідності / Активи всього Зважуючи активи за ступенем ліквідності, необхідно відповідні активи помножити на такі коефіцієнти ліквідності:

пролонговані кредити — на 0,3; прострочені та безнадійні кредити — на 0; прострочена та безнадійна дебіторська заборгованість — на 0; прострочена та безнадійна заборгованість за операціями з цінними паперами — на 0; основні засоби та нематеріальні активи — на 0,5; решта активів — на 1.

34. Осн. Завдання, інформаційна база, об’єкти та суб’єкти аналізу кредитних операцій.

Аналіз кред.операцій банку передбачає вирішення таких завдань: 1)Визначення ступеня та типу концентрації ризику кредитного портфеля, його відповідності зовнішньому покриттю і достатності створених резервів для покриття фактичних та потенційних збитків;

2)Оцінка адекватності кредитного ризику сумі очікуваного прибутку;

3)Визначення кредитоспроможності позичальників з метою зниження кред. ризику; 4)Визначення ефективності кредитних операцій, що дає змогу вибрати доцільний варіант розміщення ресурсів.

Аналіз кред.операцій доцільно проводити в такій послідовності: 1)оцінюються масштаби кред.д-сті, порівняно з попередніми періодами та ін..банками; 2)аналізується рух кредитних вкладень; 3)розраховується оборотність кредитів; 4)визначається рівень диверсифікації кред.вкладень, який дає змогу максимально знизити ризик неповернення позики; 5)оцінюється стан повернення позики; 6)проводиться кількісна оцінка структури кред.портфеля залежно від різних класифікаційних ознак; 7)визначається якість кредитного портфеля з погляду ризику і рівня забезпеченості кредитів; 8)аналізується дохідність та ефективність кредитних операцій.

Під об'єктом варто розуміти - кредит, облік і аналіз кредитів. Від структури і якості кредитного портфеля банку значною мірою залежить його стабільність, репутація та фінансовий успіх. Тому банку необхідно аналізувати якість позичок, проводити незалежні експертизи великих кредитних проектів і заходів, виявляти випадки відхилення від законної кредитної політики. Постійний аналіз кредитного портфеля в системі управління банком дає змогу вибрати варіант раціонального розміщення ресурсів, напрями кредитної політики банку, знизити ризик за рахунок диверсифікації кредитних вкладень, прийняти рішення щодо доцільності надання позики клієнтам залежно від їх кредитоспроможності, галузевої належності, форм власності і т. д. Результати аналізу дають змогу приймати рішення про зміну напрямів та методів кредитування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]