Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

40. Аналіз структури кредитного портфеля (за термінами надання; за галузями; за ризиком; за формами надання; за формами забезпечення тощо).

Залежно від виду позичальника (за формами власності) кредити можна поділити на такі групи: кредити юридичним особам державної форми власності; кредити юридичним особам змішаної форми власності (акціонерні товариства та інші з державною участю); юридичним особам з недержавною формою власності ( У тому числі: акціонерним товариствам; приватним підприємствам; кооперативним підприємствам; спільним підприємствам тощо) ; фізичним особам; міжбанківські кредити. Аналізуючи кредитний портфель з цього погляду, особливу увагу приділяють питомій вазі міжбанківських кредитів у загальному обсязі. При цьому зростання даного коефіцієнта вважається позитивним явищем, оскільки означає зменшення ризику, але, як правило, міжбанківські кредити є менш прибутковими.

Аналіз структури за термінами надання кредитів : короткострокові ( до 1 року), довгострокові ( понад 1 рік). Метою такого групування є оцінка кредитної політики банку. якщо в портфелі переважають короткострокові - то банк вирішує поточні проблеми, не наважуючись вкладати кошти в більш ризиковані довгострокові проекти.

Аналіз структури за галузями : здійснюється аналіз питомої ваги суми кредитів наданих в різні галузі ( промисловість, с/г, будівництво, торгівля, транспорт, споживчі позики і т.д. ) базисного та звіт. періодів. Здійснюється для того, щоб визначити рівень диверсифікації кред. портфелю, адже надмірна концентрація супроводжується високим ризиком для банку.

Аналіз структури за формами надання : залежно від руху позикової вартості виділяють дві основні форми кредиту: товарна і грошова. У товарній формі виникають кредитні відносини між продавцями і покупцями, коли покупці отримують товар з відстрочкою платежу. Прикладом такої форми є комерційний кредит, тобто розрахунок за допомогою векселя. Грошова форма – це безпосередньо кредит, наданий банком. Споживчий кредит – кредит, який надаються тільки фіз. Особам на придбання споживчих товарів і послуг і який повертається в розстрочку.

Аналіз структури за формами забезпечення : забезпечені заставою, гарантовані, з іншим забезпеченням ( порука), незабезпечені ( бланкові). Розраховується частка забезпечених та незабезпечених кредитів у загальній сумі. Забезпечені заставою кредити є більш вигідними для банку, оскільки являються більш ліквідними порівняно з гарантією і страховим полісом. Адже відшкодування втрат згідно з гарантією та страховим полісом потребує деякого часу і супроводжується ризиком непогашення або часткового погашення витрат банку внаслідок виникнення непередбачуваних обставин.

Аналіз структури за ступенем ризику : стандартні кредити – 1%, кредити з підвищеним ризиком ( під контролем – 5%, субстандартні – 20%, сумнівні – 50% , безнадійні – 100%). Розраховується питома вага кожної групи кредитів у загальній сумі кредитів та розраховуються зважені класифіковані позики згідно груп ризику позик і відповідних їм коефіцієнтів ризику. Чим менша частка кредитів з підвищеним ризиком – тим краще для банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]