Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

49. Основні завдання та інформаційна база валютних операцій банку.

Основними завданнями аналізу валютних операцій банку є оцінювання діяльності банку на валютному ринку, контроль показників валютного ризику, оцінка ефективності формування та використання валютних ресурсів, оцінювання прибутковості валютних операцій банку.

Джерелами інформації для проведення аналізу структури валютних активів та пасивів, їх динаміки та визначення ефективності використання валютних коштів є:

1)баланс комерційного банку (форма 1 Д); 2)оборотно-сальдовий баланс комерційного банку (форма 10); 3)звіт про структуру активів та пасивів за строками (форма 631);

4)розшифрування вал. рахунків (форма 550 Д); 5)обороти за рахунками в іноз. валюті (форма 550); 6)довідка про залучені кошти та їх залишки на кореспондентському рахунку;

7)звіт про дотримання економічних нормативів (форма 611);

8)звіт про залишки коштів, що розміщені в інших банках (форма 618);

9)дані про встановлення банками кореспондентських відносин (форма 619);

10)інформація про курс та обсяги операцій з іноз. валютою на міжбанк. валютному ринку України (форма 520); 11)звіт про оборот готівкової іноземної валюти (форма 527);

50. Аналіз масштабів вал. Операцій, виходячи з їх факт. Обсягів порівняно з поперед. Періодами.

Масштаби діяльності банку оцінюються за питомою вагою вал. активів та зобов-нь банку в їх заг. масі. Для цього використовуються дані балансу КБ, оборотно-сальдового балансу КБ, звіт про структуру активів та пасивів за рядками та розшифрування вал. рахунків. Частка валютних активівв.а) та зобов’язань банкув.з) у їх заг. обсязі розраховується:

Важливо оцінити динаміку змін цих показників на початок та кінець звітного періоду. Крім того, необхідно визначити абсолютний приріст валютних активів та валютних зобов’язань, врахувавши зміни у курсі іноземної валюти, який діяв у порівнюваних періодах.

Абсолютний приріст валютних активів (зобов’язань) розраховується як різниця суми валютних активів (валютних зобов’я­зань) на кінець та початок періоду: ,де — абсолютний приріст валютних активів; — валютні активи на початок періоду; — валютні активи на кінець періоду. , де — абсолютний приріст валютних зобов’язань; — зобов’язання в іноземній валюті на початок звітного періоду; — зобов’язання в іноземній валюті на кінець звітного періоду.

Темп зростання валютних активів (Тв.а) та зобов’язань (Тв.з) розрах-ться як співвідношення вал. активів (зобов-нь) на кінець періоду до вал. активів (зобов-нь) на поч.. періоду: ; .

Темп приросту валютних активів (Тп.в.а) та валютних зобо­в’язань (Тп.в.з) визначається як співвідношення різниці суми валютних активів (зобов’язань) на кінець та початок періоду до їх суми на початок періоду: ; . Розрахунок темпів приросту вал. активів дає можливість оцінити активність банку на вал. ринку. При цьому необхідно з’ясувати, які чинники впливають на ті чи ін. зміни. Якщо збільшення абсол. та процентних значень показників приросту активів не пов’язано зі збільшенням офіц. курсу іноз. валют, то ці зміни є наслідком розвитку масштабів вал. операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]