Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

11. Основні нормативи, що регулюють достатність капіталу.

Коефіцієнт надійності показує максимальну суму збитків за яких капіталу вистачить для забезпечення надійності коштів вкладників (норм.знач.>25-30%)

Коефіцієнт фін.важеля показує здатність банку залучати кошти на фін. ринку (>3рази)

Коефіцієнт платоспроможності(норматив адекватності регулятивного капіталу Н2) (>10%)

Коефіцієнт співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (Н3) (>9%)

Коефіцієнт захищеності власн. кап-лу (<1) показує яка частка кап-лу була розміщена в нерухомість

Мультиплікатор капіталу (ступінь покриття активів власним капіталом)

12. Аналіз динаміки змін розміру статутного капіталу (ск) та факторів і причин.

СК являє собою вартість вкладів акціонерів (засновників, учасників) банку, внесених з метою форм-ня його активів для початку чи подальшої банк. діяльності, а також гарантування інтересів вкладників та кредиторів банку. Аналіз СК банку слід здійснювати за напрямами:

1.формування СК під час створення банку; 2.порядок збільшення розміру СК; 3.порядок зменшення розміру СК. СК банку формується тільки за рахунок власних коштів засновників, акціонерів (учасників) у грош. формі в нац. валюті України та у вільно конвертованій іноз. валюті (для нерезидентів). Забороняється формування СК за рахунок бюдж. коштів, якщо такі кошти мають інше цільове призначення, а також коштів, джерела походження яких не підтверджені.

Заг. хар-ку масштабів діяльності КБ дає пок-к приросту СК:

К прир.СК=Сплач.СК/номін.СК

Ефективність використання СК визначається за допомогою: 1)розмір кред.вкладень на 1грн.СК; 2)розмір прибутку на 1грн.СК; 3) Розмір прибутку на 1акцію; 4)розмір прибутку на 1акціонера.

Значення СК діяльності КБ визначається за доп. показників: 1.питома вага СК в аг.сумі ВК;

2.питома вага СК у валюті балансу.

13. Аналіз дивідендної політики банку.

Оцінка ефективності розробленої дивідендної політики ґрунтується на використанні показників: а) коефіцієнт дивідендних виплат, який розраховується за формулами: , де КДВ - коефіцієнт дивідендних виплат; ФДВ - фонд дивідендних виплат, сформований залежно від обраного типу дивідендної політики; ЧП - сума чистого прибутку банку; б) коефіцієнт співвідношення ціни та доходу за акцією. Розраховується за формулою: , де КЦД - коефіцієнт співвідношення ціни та доходу за акцією; РЦА - ринкова ціна однієї акції; ДА - сума дивідендів, що виплачуються на одну акцію. При оцінці ефективності дивідендної політики можуть також бути використані показники динаміки ринкової вартості акцій.

14. Аналіз складових власного капіталу (вк).

Власний (банк.) капітал - це гpoшовi кошти i виражена у грошовій формі частка майна, що знаходяться в розпорядженні банків та використовуються ними для здійснення операцій з розміщення коштів надання послуг з метою одержання прибутку.

К1= ; К2= ; К3= ; К4= ; К5= .

Аналізуючи стан ВК банків, використовують різні види та методи аналізу. Серед них важливе місце посідає метод ко­ефіцієнтів, за допомогою якого виявляють кількісний взаємозв'язок між різними статтями, класами чи групами статей балансу.

Для аналізу ВК використовують систему екон. нормативів, встановлених НБУ:

1)норм-ив мінім. розміру регулятивного капіталу Н1. Н1-мін.розмір Р.К. банку=120млн.грн. Регул.кап банку - не <статут капіталу;

2)норм-ив адекватності регулятивного капіталу (платоспроможності) Н2. Відображає здатність банку своєчасно і в повному обсязі розрахуватися за своїми зобов’язаннями( чим вище значення тим більша частка ризику,що її приймають на себе власники банку); встановлюється для запобігання надмірного перекладанню банком кред ризику та ризику неповернення банк активів.

;

Норм знач. для банків які поч. б/д- не < 15 (протягом 12 міс); протягом наст 12 міс не <12%; надалі-не <10%.

3)норм-ив адекватності осн. капіталу Н3. Відображає розмір РК,який необхідний банку для здійснення актив операцій. Н3- Норм знач не <9%

Н3= ; Сук.А-1)готівка,2)кошти на коррах та в ін КБ,3)кошти та ЦП,які рефін-ні та/або емітовані НБУ;4)ЦП,5)ДЗ;6)кредити;7)інвестиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]