Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

58. Оцінка впливу осн. Факторів на рівень форм-ня доходів у цілому та за їх видами.

Аналіз доходів здійснюється в такій послідовності: 1)загальна оцінка рівня доходів;

2)на основі структури доходів виявляються найголовніші з них;

3)по головних видах доходів аналізуються фактори, які їх формують;

4)аналізується рівень виконання плану по доходу в цілому і по його основних видах;

5)аналізуються найважливіші фактори, які впливають на рівень виконання плану доходів.

Оскільки в структурі доходів банку найбільшу питому вагу мають отримані відсотки, слід відмітити, що на величину цих доходів впливають 2 фактори – сума наданих кредитів та відсоткова ставка за наданий кредит. Отже, аналіз впливу цих факторів на загальну суму %, отриманих банком від кредитних операцій здійснюється в таблиці, де співставляються суми виданих кредитів, суми отриманого % доходу від них, середня % ставка за минулий і звітний роки.

Послідовність розрахунку:

1)спочатку вираховують відхилення показників звітного року від показників минулого;

2)визначають, який розмір % доходів може бути отриманий у звітному році по ставках минулого року,

3)щоб визначити, яка сума доходу буде отримана у звітному році за рахунок збільшення обсягу виданого кредиту від розрахованої умовної суми віднімають суму % доходу минулого року;

4)визначимо розмір доходу, який отримано за рахунок зміни % ставки.

Для цього від загальної суми % доходів (тобто отримані % звітного року – отримані % базового року) віднімають дохід отриманий від збільшення обсягу виданих кредитів.

59. Аналіз рівня доходності активів банку

Дохідні активи: кредитний портфель і портфель ЦП. Якщо активи приносять незначний дохід, то ми їх відносимо до недохідних. Активні операції являють собою розміщення банками власного капіталу та залучення ресурсів з метою отримання прибутку, забезпечення дохідності та необхідного рівня ліквідності. Активи банку – це економічні ресурси, що перебувають у розпорядженні банку, використання яких має принести в майбутньому дохід.

До недохідних активів зазвичай належать: грошові кошти, залишки на коррахунках, основні засоби та нематеріальні активи, нараховані доходи до отримання, дебіторська заборгованість. Відповідно інші активи вважаються дохідними. Показнки дохідності активів( а саме дохідні та недохідні активи) розглядаються в динаміці та в порівняні з граничним значенням встановленим банком у вигляді максимального та мінімального значення показника.

60. Аналіз структури витрат Аналіз витрат банку здійснюється у такій послідовності: -загальна оцінка -порівняльна оцінка структури витрат -оцінка виконання бізнес-плану по витратах в цілому, в розрізі окремих статей і з врахуванням окремих факторів, а саме: сер залишків коштів на поточних рахунках, на депоз рахунках, на рахунках виданих кредитів. Якщо заг оцінка рівня витрат свідчить про напрямки їх ­ чи ¯, то їх структура свідчить про роль окремих груп витрат в заг їх обсязі. Аналіз структури витрат здій-ся за таблицею, в якій перераховані всі витрати КБ, а саме операційні витрати та витрати на утримання апарату управління. До операційних витрат відносяться: 1) сплачені % (по рахунках клієнтів, по депозитах підприємств, по вкладах фіз осіб, по позиках і депозитах КБ); 2) сплачена комісія по послугах клієнтам; 3) витрати по операціях з ЦП; 4) витрати по обслуговуванню (розрахунковому і касовому); 5) витрати по маркетингу та рекламі; 6) інші (відрахування в позабюджетні фонди, оренда та утримання приміщень). До витрати на утримання апарату управління відносяться: оплата праці з відрахуваннями господарські витрати витрати по охороні Аналіз здій-ся за 2 роками: 1 – базовий, 2 – звітний. Також обов’язковою складовою аналізу є встановлення питомої ваги як операційних витрат та витрат на утримання апарату управління, так і складових цих витрат. Це дає змогу побачити наявніше, як змінився той чи інший показник, в бік ­ чи в бік ¯. Також розраховується відхилення абсолютне та у % до базового року. Якщо, н-д, ¯ в цілому операційні витрати із ­ адм-упр витрат, то це негативна тенденція, якщо банк не розширився і це свідчить про ¯ еф-ті упр-ня витрат і кінцевому підсумку до опер. доходів, які формують рівень фін. результату (ПР чи збиток).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]