Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Shevaldina.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
172.86 Кб
Скачать

51.Аналіз валютної позиції банку.

Валютна позиція — це співвідношення вимог (балансових і позабалансових) та зобов-нь (баланс. і поза баланс.) банку в кожній іноз. валюті. У разі їх рівності позиція вважається закритою, у разі нерівності — відкритою. Відкрита позиція є короткою, якщо обсяг зобов-нь за проданою валютою пере­вищує обсяг вимог, і довгою, якщо обсяг вимог за купленою валютою перевищує обсяг зобов-нь.

При цьому довга відкрита валютна позиція при розрахунку зазначається зі знаком плюс, а коротка відкрита валютна позиція — зі знаком мінус.

З метою зменшення вал. ризику в діяльності банків НБУ установлює норматив ризику заг. відкритої (довгої/короткої) вал. позиції банку (Н13), у тому числі обмежується ризик загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Н13-1) і ризик загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Н13-2).

Розраховуючи норматив ризику заг. відкритої вал. позиції, уповноважений банк приймає суму регул. кап-лу, яка розрахована за балансом за станом на поч. мин. робочого дня, що передує дню розрахунку цих нормативів.

Вал. позиція уповноваженого банку визначається щоденно, окремо щодо кожної іноз. валюти.

Норматив ризику заг. відкритої (довгої/короткої) валютної позиції банку встановлюється для обмеження ризику, пов’яза­ного з проведенням операцій на вал. ринку, що може призвести до значних втрат банку. Норматив ризику загальної відкритої (довгої/короткої) валютної позиції банку (Н13) визначається як відношення загальної величини відкритої валютної пози­ції банку за всіма іноземними валютами у гривневому еквіваленті до регулятивного капіталу банку.

Аналіз вал. позиції та упр-ня нею тісно пов’язані між собою. У процесі аналізу виявляються ті складові вал. позиції, що містять у собі можливість отримання для банку як додаткових прибутків, так і збитків. Ці компоненти необхідно згрупувати в однорідні групи й оцінити їх вплив на прибуток. Упр-ня вал. позицією передбачає прийняття рішень щодо її зміни з метою досягнення запланованого результату і безпосередньо реалізацію такого результату.

52. Аналіз кореспондентської мережі банку.

Аналіз кореспондентської мережі банку є досить важливим етапом аналізу валютних операцій. Відкриття значної кількості кореспондентських рахунків, вибір країни, валюти рахунку та умов платежів здійснюються з урахуванням експортно-імпортних тенденцій клієнтів банку та забезпечення власних потреб банку в розрахунках за валютними операціями. Щоб визначити ефективність використання коштів та проведення платежів за коррахунками, необхідно проаналізувати обороти коштів у розрізі кожного банку-кореспондента. Якщо за деякими з них ураховуються кошти та не здійснюються операції, це можна розцінювати як відволікання коштів або навіть приховане кредитування.

Слід звернути увагу на наявність кореспондентських рахунків, за якими не проводяться операції, та на відсутні або досить незначні залишки. Це спричинює додаткові витрати банку на розрахунково-касове обслуговування.

Аналізуючи розвиток кореспондентської мережі, необхідно простежувати динаміку зростання кількості відкритих клієнтських рахунків в іноземній валюті. При цьому позитивною тенденцією вважається пропорційне зростання як рахунків «ЛОРО», так і рахунків «НОСТРО».

Існує 2 типи кореспондентських рахунків: кореспондентський рахунок нашого банку, відкритий в іншому банку, називається рахунок «ностро», а рахунок іншого банку, відкритий в нашому банку, іменується рахунок «лоро». За своїм характером рахунок «ностро» — активний, а рахунок «лоро» — пасивний. Ці рахунки можуть відкриватись як на взаємній основі, так і в односторонньому порядку. Рахунок «ностро», відкритий на балансі одного банку, виступає як рахунок «лоро» на балансі банку-кореспондента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]