Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

28.Підготовка до проведення інтерв'ю з кандидатами на вакантну посаду.

Інтерв'ю з кандидатом на вакантну посаду має бути ретельно спланованим і підготовленим. Треба скласти єдиний перелік за­питань для усіх претендентів на вакантну посаду, хоча на підста­ві вивчення їхніх резюме чи анкет до стандартного переліку мож­на внести додаткові запитання, які б підтверджували чи уточню­вали інформацію, що міститься у поданих кандидатами документах. Тому на підготовчому етапі слід ретельно вивчити усі доку­менти кандидата, звертаючи особливу увагу на освіту, досвід та напрями розвитку кар'єри. Необхідно виключити запитання, де­тально висвітлені у резюме чи в іншій стандартній формі, крім тих, що потребують уточнення й пояснення.Під час підготовки до інтерв'ю треба орієнтуватись передусім на розроблені вимоги до кандидатів на вакантну посаду. Важливо установити пріоритетність компетенцій у карті компетенцій, про­філі чи портреті посади, і зосередитись на тому, як саме можна з'ясувати під час інтерв'ю наявність у кандидатів цих ключових компетенцій.Підготовлений перелік запитань слід оформити у вигляді опи-тувального листа, на підставі якого розробляються спеціальні форми для реєстрації відповідей кандидата і особистих спосте­режень інтерв'юера.Формулюючи запитання, треба визначити, який тип запитань якнайкраще дасть змогу з'ясувати необхідну інформацію про кандидата. На практиці використовуються кілька типів запи­тань. Розглянемо їх.

1. Відкриті запитання — запитання, що передбачають розгорнуті відповіді. 2. Закриті запитання — запитання, що передбачають відповіді «так» чи «ні», або надання конкретної інформації. Спрямовуючі запитання — запитання, що підказують, якої відповіді очікують від кандидата. Уточнювальні запитання — запитання, що дають змогу правильно зрозуміти співрозмовника та уникнути непорозумінь. Під час формулювання запитань можна скористатись мето­дом незакінчених речень, наприклад:

^ Через два роки я хотів би займатись...

^ У стосунках з колегами (діловими партнерами) я найбільше ціную...

^ Головним критерієм вибору постачальника є...

Під час інтерв'ю можна використовувати «амортизатори» інтерв 'ю — слова і словосполучення, що дозволяють структуру-вати розмову. Прикладами таких слів і словосполучень можуть бути:

  • Припустимо, що...

  • Як Ви вважаєте ...

  • Як на Вашу думку...

  • Уразі, якщо...

Чи правда, що...

Плануючи інтерв'ю, слід також забезпечити комфортні умо­ви для його проведення: сприятлива атмосфера, відсутність відво­лікаючих моментів — телефонних дзвінків, музики та ін. Періо­дичне відволікання від теми, що обговорюється під час інтерв'ю, не сприяє встановленню позитивної атмосфери. У зв'язку з цим варто попрохати секретаря не перемикати телефонні дзвінки й не впускати відвідувачів або ж вивісити табличку на дверях з про­ханням не турбувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]