Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

65. Загальні положення та типовий контракт з аутсорсингу.

Співробітництво учасників аутсорсинг-проекту здійснюється на основі спеціально розробленого договору або контракту. Учасники аутсорсинг-проекту вкладають певні кошти в його реалізацію, тому розраховують на отримання відповідної вигоди від його реалізації. Головною метою організації-замовника є отримання якісних послуг і зниження витрат, а провайдера аутсорсингових послуг — отримання прибутку.

Проект контракту розробляється, як правило, групою фахівців організації-замовника. Усі спірні питання стосовно структури контракту та змісту його основних положень мають бути вирішені під час переговорів, що дає змогу попередити виникнення конфліктів у майбутньому.

Контракт про аутсорсинг може бути довгостроковим (п'ять і більше років) або укладатися терміном на 1—2 роки. Коротко-строкові контракти укладаються за умов недостатньо розвинуто¬го ринку аутсорсингових послуг та браку в організації-замовника досвіду подібного співробітництва. На початкових етапах співро-бітництва керівництву організації-замовника слід укладати конт-ракти на короткий термін. Це дасть змогу без зайвих ускладнень припинити співробітництво у разі, якщо воно не дає позитивних результатів.

Контракт про аутсорсинг має містити таку інформацію:

— найменування організацій та юридичні адреси сторін;

— опис видів діяльності, яких стосується контракт про аутсорсинг;

— опис підрозділів, яких стосується цей контракт;

— предмет контракту — частина функцій та конкретний перелік робіт, які закріплюються за аутсорсером;

— дату початку та закінчення терміну дії контракту, місце виконання робіт;

— засоби виробництва та матеріали, якими користуватиметься провайдер;

— поточну звітність та інші форми контролю за діяльністю провайдера;

— умови, терміни та форми оплати послуг провайдера. При цьому оплата усіх податків і зборів, пов'язаних з діяльністю провайдера, є виключно його зобов'язанням;

— відповідальність сторін. У разі порушення умов контракту сторони несуть відповідальність. Усі пункти контракту, які стосуються відповідальності сторін, повинні мати посилання на відповідні законодавчі акти, що регламентують порядок визначення й відшкодування збитків. Інколи провайдеру забороняється протягом терміну дії контракту працювати безпосередньо або ж через посередників в організаціях, які є конкурентами замовника;

— умови припинення дії контракту, умови продовження терміну його дії, дату, до якої мають початися переговори про продовження співробітництва.

Орієнтовний перелік умов припинення дії контракту.

— відмова однієї зі сторін дотримуватись умов контракту;

— завершення проекту;

— банкрутство чи інші причини припинення діяльності однієї зі сторін;

— відсутність чи порушення термінів оплати послуг тощо.

За умов припинення дії контракту незалежно від його причин провайдер зобов'язаний повернути надані організацією-замовником предмети, засоби і документи, якщо контрактом не передбачено будь-яких інших домовленостей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]