Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варава ОПМ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Висновок

Важливим шляхом підвищення ефективності менеджменту на сучасних підприємствах і в установах є автоматизація процесів з прийняття управлінських рішень. Існуючий арсенал засобів автоматизації охоплює практично всі елементи праці менеджера любої ланки. Але необхідно правильно запровадити процес автоматизації в управлінську діяльність, здійснивши ефективний вибір технічних і програмних засобів.

Сучасний етап автоматизації управління суспільним виробництвом характерний розвитком розподіленої обробки економічної інформації. Найперспективнішою сферою використання концепції розподіленої обробки економічної інформації є автоматизація планово-управлінських функцій на базі персональних ЕОМ, встановлених безпосередньо на робочих місцях фахівців. Ці системи набули широкого розвитку в організаційному управлінні під назвою автоматизованих робочих місць (АРМ).

Структурно АРМ включає функціональну і забезпечуючі частини. АРМ мають досить поширену класифікацію за різними ознаками. Класифікація АРМ повинна враховувати широкий діапазон користувачів за ступенем підготовленості до роботи з ПК, а також систематизацію за видами вирішуваних завдань.

Системи підтримки прийняття рішень (СППР) – це особі інтерактивні інформаційні системи менеджменту (ІСМ), які використовують бази моделей і бази даних для підтримки прийняття напівструктуризованих і неструктуризованих рішень конкретними менеджерами, які працюють в інтерактивному процесі аналітичного моделювання.

Інтерактивний процес аналітичного моделювання в СППР використовує: What-if аналіз, аналіз чутливості, аналіз цільової функції (підбір параметрів), оптимізаційний аналіз, математико-статистичний аналіз і аналіз трендів. Застосування СППР можуть бути інституційними (загальними) та ad hoc (на випадок), вони також діляться за галузями, функціональними сферами та суб’єктами прийняття рішень.

Економічні дані надані у вигляді таблиць. Числові дані, що містяться в таблицях, мають між собою явні та неявні зв’язки. Неявні зв’язки математично можна змоделювати за допомогою кореляційно-регресійного аналізу.

З безлічі методів пошуку найкращого рівняння регресії для практичного вживання за допомогою ЕОМ ми виділили два: метод виключення і кроковий регресійний метод.

У сучасному світі, який постійно змінюється, безперечним є гой факт, що успішна діяльність організації великого масштабу прямо залежить від ефективного використання інформаційних технологій, які виконують особливу роль у вдосконаленні внутрішніх процесів управління.

Як забезпечити успішну роботу підприємства в умовах загострення конкуренції, складної ринкової кон'юнктури, подорожчання ресурсів? Найважливіша умова успіху — раціональний менеджмент, заснований на сучасних інформаційних технологіях.

Широке практичне застосування має інформаційна система управління підприємством "Галактика", яка є сукупністю АРМів різних рівнів управління.

Для рішення завдань управління великими гірничодобувними компаніями система автоматизованого проектування (SAP) розробила індустріальний пакет SAP for Mining, що включає всі основні бізнес-процеси гірничодобувної промисловості й дозволяє швидко й ефективно реалізовувати будь-які інвестиційні проекти. SAP for Mining включає широкий набір компонентів стосовно всіх важливих напрямів управлінської діяльності гірничодобувних компаній. Це такі функціональні області як управління постачаннями; управління транспортуванням; управління збутом; управління операціями; техобслуговування й ремонт обладнання та інші.