Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варава ОПМ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

6.2. Функції керівника

Керівник - це особа, яка наділена повноваженнями керувати організацією та відповідає, за результати її діяльності. Виділяють два типи керівників: лінійні та функціональні. Лінійні керівники очолюють лінійні підрозділи підприємства, функціональні - штабні й збутові.

Усіх керівників поділяють на три рівня: нижчий, середній та вищий. До керівників нижчого рівня належать бригадири, майстри, начальники дільниць, керівники функціональних підрозділів цехів. До середнього рівня - начальники цехів і керівники функціональних відділів підприємства. До вищого - директори та їх заступники.

До основних функцій керівника належать планування, виробнича функція, організація, управління кадрами, контроль, виховна функція.

Планова функція керівника полягає у визначенні можливих шляхів досягнення цілей та оцінці засобів реалізації існуючих альтернатив.

Виробнича функція полягає в оперативному регулюванні роботи виробничих підрозділів для виконання планів.

Організаційна функція. Керівник забезпечує зв'язки підприємства з зовнішнім середовищем, розподіляє завдання і ресурси між підрозділами.

Функція керування кадрами полягає в організації добору і навчання кадрів, мотивації до ефективної роботи та оптимальному використанні ресурсів.

Функція контролю полягає в оцінці інформації, необхідної для виявлення і вирішення проблем раніше, ніж вони стануть надто серйозними. Керівник повинен вчасно виявляти тенденції до змін і робити певні висновки.

Виховна функція. Виконання цієї функції потребує від керівника створення в організації творчої атмосфери, закріплення позитивних якостей при роботі с підлеглими та усунення негативних. Серед основних функцій керівника важливе місце посідає його авторитет. Авторитет (від латинського - вплив, влада) - це загальновизнаний неформальний вплив особи, це влада людини в групі, яка надана їй її членами. Авторитет керівника базується на двох джерелах: його посадовому статусі та престижі, який він завоював, і які можуть знаходитися в органічній єдності або в деякій суперечливості один з одним. Престиж базується на знаннях, моральних чеснотах, досвіді та увазі до запитів підлеглих.

Одна з найгрубіших помилок менеджерів-початківців полягає в тому, що, будучи призначеними керівниками, вони вважають, що підлеглі будуть як автомати виконувати їхні команди. Якщо такі менеджери так думають, вони досягають лише мінімальних успіхів у роботі.

Для того щоб цього уникнути, отримавши формальні повноваження, негайно починайте завойовувати авторитети особистими діями. Він не прийде швидко й легко, це щоденна наполеглива праця.

Для того щоб мати владу, треба мати можливість тримати під своїм контролем усе, що має значення для виконавця, те, що створює його залежність від вас і примушує діяти так, як ви цього бажаєте. Це „щось" є в нас усіх. Це наші потреби.

Усі форми впливу спонукають людей виконувати бажання іншої людини, задовольняючи різні потреби, або перешкоджають їх задоволенню, або вони примушують виконавця очікувати, коли потреба буде чи не буде задоволена в залежності від поведінки виконавця.