Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варава ОПМ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Висновок

Знання й розуміння психологічних основ управлінської діяльності дозволяють менеджеру значно підвищувати її ефективність. Розуміння іншої людини, особливостей його темпераменту дозволяють більш успішно вирішувати споконвічну проблему взаємовідносин "керівник – підлеглий".

Тип темпераменту керівника чи підлеглого завжди має вплив на ефективність управлінської діяльності. Проблема ця досить складна. Адже психіка кожної людини унікальна. Її неповторність пов'язана як з особливостями біологічної й фізіологічної будови й розвитку організму (внутрішні умови), так і з єдиною у своєму роді композицією соціальних зв'язків і контактів (зовнішні впливи).

Як менеджер, так і підлеглий повинні знати тип свого темпераменту й ураховувати його позитивні властивості в процесі взаємин. Керівникові варто опиратися на позитивні риси темпераменту підлеглих й компенсувати негативні.

Стійкість до стресу, розуміння менеджером природи конфліктних ситуацій та вміння їх вирішувати, обираючи відповідний стиль поведінки, дозволяють йому створити в колективі необхідний соціально-психологічний клімат.

Існує безліч підходів до визначення поняття "конфлікт". Узагальнюючи їх, можна констатувати, що конфлікт – це протиріччя, що виникає між людьми у зв’язку з рішенням тих або інших питань соціально-виробничого й особистого життя. Особливо складною є конфліктна ситуація, коли в протиріччя вступають керівник і колектив. І тут керівникові важливо з'ясувати роль і прагнення неформального лідеру колективу.

В управлінській практиці спостерігається велика кількість причин виникнення конфліктів, але до основних належать: конфлікти, пов’язані з розподілом ресурсів, цільовими розходженнями, несумісністю характерів, неорганізованістю.

Відповідно до окремих рис, характерних для кожного типу управління, розроблено декілька концептуальних підходів до вирішення конфліктних ситуацій.

Питання для самоконтролю

1. Які основні положення навчання про темперамент?

2. Характеристика чотирьох типів темпераменту:

• холерик;

• сангвінік;

• флегматик;

• меланхолік.

3. Що таке конфлікт?

4. Які види конфліктів існують? Їхня характеристика.

5. У чому сенс основних причин конфліктів?

6. Які характерні дії менеджера при реалізації концептуального підходу: "Я зберігаю авторитет або навіть прагну до невтручання в конфліктну ситуацію".

7. Які характерні дії менеджера при реалізації концептуального підходу: "Я уникаю конфліктних ситуацій, але коли вони виникають, я "згладжую гострі кути" в ім'я єдності колективу".

8. Які характерні дії менеджера при реалізації концептуального підходу: "Якщо конфлікт виникає, то я намагаюся зайняти таку позицію, що влаштовує всіх інших".

9. Які характерні дії менеджера при реалізації концептуального підходу: "При виникненні конфліктної ситуації я намагаюся "припинити" її або довести перевагу моєї точки зору".

10. Які характерні дії менеджера при реалізації концептуального підходу: "При виникненні конфлікту я намагаюся визначити причини, що породили його, і усунути джерело конфлікту".