Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варава ОПМ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Передмова

Управлінська діяльність є одним з найважливіших чинників, який забезпечує сталий розвиток підприємств в умовах ринкових відносин. Це в значній мірі залежить від умінь керівника організовувати як свою особисту працю, так і працю підлеглих.

Управлінська праця - це різновид суспільної праці. Мета такої праці – вміння організувати та направити трудову діяльність колективу фірми, організації, підприємства на досягнення їх кінцевої цілі. В умовах ринкових відносин - це забезпечення прибутковості підприємства.

Все це можливо тільки завдяки прийняттю управлінських рішень, які повинні бути своєчасними, коректними по відношенню до підлеглих, оптимальними та по можливості найбільш достовірними. Крім того, керівник повинен бути достатньо комунікабельним та вміти переконувати своїх підлеглих виконувати поставлену мету.

Мистецтво управляти людьми є одним з найдавніших мистецтв. У той же час управлінська праця є одним із найскладніших мистецтв. Це було відомо і в давні часи, і залишається актуальним сьогодні. Взаємовідносини між керівником (менеджером) і підлеглими є найбільш проблемною складовою при її вирішені.

Вивчення дисципліни «Організація праці менеджера» передбачається програмою підготовки бакалавра за напрямком 0502 «Менеджмент». Мета програми - навчити майбутніх фахівців організовувати власну працю, працю підлеглих, а також вміти складати основні види управлінських (розпорядчих) документів.

У зв’язку з цим автори поставили собі за мету: написати навчальний посібник, який повинен формувати у майбутніх менеджерів новий світогляд в організації праці при виконанні управлінської діяльності. Для того щоб ця мета була реалізована, завданням дисципліни є набуття майбутніми фахівцями-менеджерами наступних навичок:

  • уміти приймати управлінські рішення в підрозділах різних ланок управління;

  • уміти проводити наради, бесіди та вести ділові переговори;

  • уміти делегувати розпорядження підлеглим, вести розпорядчу діяльність;

  • володіти стилями та принципами керівництва;

  • знати вимоги до організації, планування та обладнання робочих місць;

  • вміти ефективно планувати робочий час керівника;

  • володіти методами автоматизації праці менеджера та використовувати інформаційні системи для підвищення ефективності управлінської праці;

  • володіти методами самоменеджменту;

  • знати порядок проходження та виконання установчої документації;

  • знати основи психологої людської особистості, що необхідно для ефективної праці керівника з підлеглими;

  • вміти організувати службу діловодства та володіти навичками до її автоматизації.

Важливі місце в сучасній праці менеджерів різних рівнів займають автоматизовані системи управління.

Автоматизація управлінської праці в різних функціональних підрозділах підприємства передбачає використання комплексу сучасних апаратних і програмно-телекомунікаційних засобів інформаційних систем менеджменту (ІСМ) для забезпечення необхідних комунікацій (прийняття – передавання та пошуку інформації). З застосуванням комп’ютерної техніки менеджери повинні самостійно формувати прогнозно-аналітичну інформацію для вибору альтернативних рішень, комбінуючи універсальні засоби та методи обмежених генераторів підтримки рішень (електронних таблиць).

В щоденній праці менеджерами всіх ланок управління використовуються певні ресурси ІСМ і практично вирішуються конкретні завдання. При цьому, мається на увазі не поверхневий рівень, а суто професійний, що забезпечує оперативне застосування складних методів для безпосереднього аналізу спеціалістом складних проблемних ситуацій й прогнозування розвитку. Мова йде про особливу категорію спеціалістів – осіб, які приймають рішення (ОПР); здійснюють інтерактивну комп’ютерну підтримку прийняття рішень.

Різновиди управлінських рішень розглядаються у розділі 4 даного посібника, де відмічається, що більшість проблемних ситуацій у ОПР не є структурованими та програмованими. Тому інформаційна система повинна додатково надавати менеджерам такі можливості та технології, які б дозволяли легко активізувати складний інструмент і швидко отримати розрахунково-графічний результат або рекомендацію щодо прийняття оптимального рішення.

Характерною особливістю інформаційних систем менеджмента є наявність специфічного підкласу систем підтримки прийняття рішень (СППР). Основні аналітичні технології при підтримці прийняття рішень дозволяють менеджерам орієнтуватися у випадках неструктурованих та непрограмованих проблемних ситуацій.

Дисципліна "Організація праці менеджера" тісно пов’язана з такими дисциплінами як "Основи менеджменту", "Стратегічний менеджмент", "Менеджмент організацій", "Техніка адміністративної діяльності", "Керівник адміністративної служби", "Менеджмент персоналу", "Основи психології", "Інформаційні системи в менеджменті".

Навчальний посібник може бути корисним не тільки при підготовці студентів за освітньо-кваліфікаційним рівнем "бакалавр", а й за рівнями "спеціаліст" та "магістр".