Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варава ОПМ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Висновок

Щоб організувати підлеглих в ефективну робочу команду, менеджер повинен успішно володіти мистецтвом управлінської діяльності, тобто керівництвом. Практика вивчення управлінської праці показала, що успіх індивіда (керівника) залежить від ситуації, у якій він діє. В наш час найбільшого поширення набуває так зване “регулююче управління”, тобто встановлення зв’язку між винагородою і досягненням кінцевої мети підприємством. В зв’язку з цим особлива увага приділяється виробничій та організаційним функціям, забезпечення оперативного регулювання виробництва.

Значне місце у виконанні управлінських функцій належить формі влади, яку використовує керівник в роботі з підлеглими. Не існує найкращої форми влади. Найкраща влада – це мистецтво управління, воно приходить до керівника тоді, коли він ,об’єднуючи всі форми, може використовувати їх в управлінській праці.

Значне місце в управлінській діяльності відводиться авторитету керівника. Від того, наскільки його поважають підлеглі, в значній мірі залежить кінцевий результат. Менеджери-початківці повинні знати, що авторитет не приходить за “один день роботи”, це наполеглива повсякденна праця.

Головним завданням менеджера є спонукання підлеглих працювати на кінцевий результат. Значне місце відводиться умінню керівника об’єднувати формальні і неформальні комунікації. Слід пам’ятати основний принцип управлінської праці - “Принцип хамелеона”.

Управлінська праця тісно пов’язана зі стилями керівництва. Їх декілька. Вони змінюються від авторитаризму до демократичного стилю керівництва. Тут слід зазначити, що кращого стилю керівництва не існує. Стиль залежить від ситуації, в яку попадає керівник.

Управлінська діяльність менеджера і його особистість тісно пов’язані. Розвитку практичних здібностей, як управлінця, в значній мірі сприяють природні задатки, певні психологічні якості індивіда. Часто ставиться питання чи можна оволодіти організаторськими здібностями при виконанні управлінської праці незалежно від типу нервової системи? Відповідь – можна, але для цього потрібна велика та кропітка робота над собою. Розвиток і ставлення управлінських здібностей напряму залежить від працелюбності і працездатності менеджера.

Слід відзначити, що робота з підлеглими – це мистецтво управління, а воно в свою чергу залежить не тільки від знань, а й особистості керівника, його авторитету та лідерства в колективі. Інколи на досягнення цієї мети витрачається все життя.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке керівництво? Які функції повинні виконувати управлінці ?

  2. З яких двох взаємозалежних процесів складається управлінська праця?

  3. Що таке креативне керівництво?

  4. Які вимоги до особистості (керівника) сформулював А.Файоль?

  5. Яку роль у керівництві відіграє влада?

  6. Хто такий керівник, стилі керівників та їх рівні?

  7. Які основні функції керівника?

  8. Які основні форми влади та впливу на підлеглих?

  9. Прокоментуйте форму влади, основану на винагороді?

  10. Назвіть характеристики харизматичних особистостей?

  11. Що таке експертна влада?

  12. Назвіть види доведень при переконанні підлеглих?

  13. Що стверджує Дейл Карнегі з точки зору переконання підлеглих?

  14. Який тип особистості не можна переконати?

  15. Від яких факторів залежить переконання?

  16. Дайте характеристику сильним та слабким сторонам впливу шляхом переконання?

  17. Які можливості може надавати організація підлеглим?

  18. Яке існує співвідношення між авторитетом та владою?

  19. Що таке правова влада?

  20. Що таке авторитет, чим визначається авторитет управління?

  21. Які існують “ три кита ”, на яких тримається авторитет керівника?

  22. Що таке “авторитет відстані ” та “авторитет добра ” ?

  23. Які причини вказують на те, що авторитет залежить від посади?

  24. Що таке особистий приклад керівника?