Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варава ОПМ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Висновок

Життєдіяльність будь-якої організації тісно пов’язана з обробленням управлінської інформації, яка викладається у формі документа. Переважно вся інформація в цьому випадку є фіксованою. Це факти життя підприємства, тобто результати його планово-економічної діяльності.

В управлінській діяльності використовуються в основному текстові документи на паперовій основі. Зазвичай їх називають управлінськими документами. За видами діяльності й найменувань розрізняють кілька десятків документів, до оформлення яких пред’являються суворі вимоги.

У всіх установах документи складаються на бланках. Це документ, на якому відтворені реквізити, тобто постійна інформація про підприємство. Від того, який вигляд має оформлений документ, залежить імідж і статус підприємства. Управлінці зі стажем придають цьому особливу увагу.

Для багатьох документів розроблені правила їх оформлення законодавчо, або це регулюється нормативними актами. Основним реквізитом є державний герб України. Основними вимогами до реквізитів є їх розташування на бланках та написання тексту.

Значне місце в управлінській праці відводиться оформленню організаційно-розпорядчих та інформаційних документів, тобто оформлення розпорядчої та виконавчої діяльності апарата управління підприємства. Це документи, які регламентують управлінську діяльність керівника, визначають задачі та функції підприємства, регулюють права та обов’язки підлеглих. До них належать накази, інструкції, розпорядження, акти тощо.

Значне місце в управлінській діяльності відводиться оформленню документації щодо особового складу. На невеликих підприємствах таку документацію веде сам керівник. Керівник повинен уміти їх оформляти, знати уніфіковану систему первинної облікової документації. Документація з особового складу – це різновид організаційно-розпорядчої документації. Значне місце відводиться оформленню особистої картки працівника, в якій постійно відображаються всі подальші зміни даних про працівника.

Отже, слід зазначити, що робота з оформлення документів займає одне з головних місць. Кожний керівник (менеджер) повинен уміти і володіти цим мистецтвом. Від того як він володіє цими знаннями, залежить відношення інших суб’єктів не тільки до керівника, але і в цілому до підприємства.

Питання для самоконтролю.

  1. Що таке управлінська інформація?

  2. Яка роль відводиться інформації у формуванні управлінського документа?

  3. Які вимоги висуваються до управлінської інформації?

  4. Дайте визначення терміну «документ».

  5. Які основні функції управлінського документа?

  6. Які існують вимоги до оформлення документа?

  7. Залежно від фіксації матеріалу документи бувають?

  8. За видами діяльності розрізняють документи?

  9. Поясніть термін «реквізит».

  10. Які бувають інформаційні потоки документів?

  11. Що таке бланк документа?

  12. Які бувають види бланків?

  13. Що є основним реквізитом держави?

  14. Скільки існує реквізитних назв документів?

  15. Прокоментуйте розташування реквізитів на бланках.

  16. Прокоментуйте, що таке організаційно-розпорядчі документи.

  17. Що таке інформаційні документи?

  18. Наведіть приклади організаційно-розпорядчих документів.

  19. Які бувають форми розпоряджень?

  20. Які вимоги пред’являються до оформлення документації щодо особового складу?

  21. Наведіть приклади оформлення документів щодо особливого складу.

  22. Що таке особиста справа?