Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варава ОПМ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Висновок

Наукова організація праці – це постійне впровадження досягнень науки та передового досвіду, що дозволяє найкращим чином поєднувати техніку та людей у виробничому процесі.

Найважливіша роль відводиться соціальному керуванню, тобто роботі з людьми. Це їх постійне навчання та виховання, що тісно пов’язане з психо-фізиологічними можливостями людини та мікрокліматом у колективі.

Важлива роль у цьому відводиться психологічним наукам. Психологія управління входить до складу науки управління, яка спираються на дані соціальної психології та на вивчення колективної діяльності підлеглих. Діяльність управлінців будується на основі вимог, що витікають із об’єктивних законів розвитку суспільства, але оплачуються керівником до цих законів по-різному.

Управлінська праця в значній мірі залежить від управлінських потреб керівника. Можна виділити три взаємопов’язані потреби, які є основними при виконанні управлінських функцій. Це стан справ у колективі, рішення, що стосуються колективу та виконання прийнятих рішень.

Звідси, виходячи з психології управління, організаторські потреби є основними. Вони зводяться в управлінській праці до організації виробництва праці підлеглих, організації виконання виробничих завдань.

Все зазначене вище формує вимоги до технології управлінської праці, які прямо залежать від достовірності та своєчасності прийняття управлінських рішень. У цьому значне місце відводиться системі методів, якими користується керівник при виконанні управлінської діяльності.

Встановлено, що система методів у кожного керівника своя і майже не змінюється впродовж усього часу його роботи. Виділяють декілька методів (стилів) управління. Але слід зазначити, що жоден метод не працює самостійно. Управлінська діяльність – це вміння керівника об’єднувати їх, що й характеризує його стиль керівництва.

Економічні, психофізиологічні та соціальні завдання НОП тісно пов’язані між собою. НОП дає найкращі результати, коли всі методи застосовуються комплексно. Значне місце відводиться в НОП розподілу та кооперації управлінської праці. Без впровадження механізації і автоматизації в управлінську працю керівника сьогодні неможливо ефективно керувати. Тільки цілеспрямована творчість, тобто творчий підхід при впровадженні НОП і максимальне використання творчого потенціалу управлінських працівників дає найкращий результат.

Основним висновком слід вважати, що НОП управлінської діяльності в значній мірі залежить від знань керівника психології управління, методів та стилів керівництва та уміння використовувати їх у практиці управління.

Питання для самоконтролю:

  1. Дайте визначення терміна «соціальне керування» .

  2. У зв’язку з чим при виконанні управлінської діяльності, керівник повинен знати психологію управління?

  3. Що є об’єктом управління з психологічної точки зору?

  4. Як можна спостерігати роботу керівника?

  5. Дайте визначення терміна «управлінські потреби»,назвіть їх різновиди?

  6. Які потреби є типовими при виконанні управлінських функцій керівником?

  7. Які вимоги пред’являються до технології управлінської праці?

  8. Що таке система методів НОП управлінської праці?

  9. Охарактеризувати систему методів НОП.

  10. На що спрямоване впровадження системи методів?

  11. Які психофізіологічні завдання НОП?

  12. За якими напрямками повинна здійснюватись наукова організація управлінської праці?

  13. Які є основні напрямки механізації управлінської праці?

  14. Які принципи слід використовувати при науковій організації управлінської праці?

  15. Дайте визначення терміна «нормування праці»?

  16. Які методи використовуються при нормуванні праці?

  17. Яка необхідність нормувати працю керівників і підлеглих?

  18. Які основні види норм слід використовувати?