Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

127. Підстави і порядок відновлення досудового слідства. Закриття кримінальної справи, в якій досудове слідство зупинено.

У разі потреби відновити досудове слідство слідчий складає мотивовану постанову, копія якої направляється прокуророві (ст. 210 КПК).

У постанові слідчого про відновлення досудового слідства у справі необхідно вказати підстави, за яких було зупинено слідство і підстави його відновлення.

У справах, зупинених на підставі п. 1 ч. 1 ст. 206 КПК досудове слідство відновлюється:

1) коли обвинувачений затриманий;

2) коли виникла необхідність у проведенні слідчих дій;

3) коли обвинувачений після затримання доставлений до місця провадження досудового слідства.

З моменту затримання обвинуваченого досудове слідство відновлюється у тих випадках, коли обвинувачений затриманий на місці провадження досудового слідства або в іншому місці, але швидко, протягом одного - двох днів, спеціальним конвоєм доставлений до слідчого, а також у випадках, коли слідчий перебуває у тому ж місці чи районі, де виявлений обвинувачений і безпосередньо бере участь у його затриманні.

У випадку коли виникла необхідність у проведенні слідчих дій щодо збирання і перевірки доказів, слідчий відновлює провадження у справі і після проведення цих слідчий дій знову зупиняє слідство. Відновлення слідства у кримінальній справі для проведення слідчих дій може відбуватись неодноразово.

У більшості кримінальних справ досудове слідство відновлюється або з моменту доставки обвинуваченого до місця провадження досудового слідства, тобто коли слідчий отримує повідомлення зі слідчого ізолятора про те, що обвинувачений доставлений і утримується під вартою, або ще пізніше, коли слідчий, прибувши у слідчий ізолятор, проводить допит обвинуваченого.

Слідство у кримінальних справах, зупинених у зв'язку з хворобою обвинуваченого, як правило, відновлюється з моменту одужання обвинуваченого або такого покращення його здоров'ї, яке дозволяє обвинуваченому брати участь у провадженні слідчих дій.

При відновленні досудового слідства у кримінальних справах, зупинених у зв'язку з невстановленням особи, що вчинила злочин, момент відновлення визначає слідчий (він пов'язаний із надходженням до слідчого інформації про осіб, які вчинили злочин).

Справа, у якій слідство зупинено, підлягає закриттю:

1) по закінченні строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, зазначених у ст.ст. 49 і 106 КК України, а у випадках, зазначених у ч.1 ст. 7 КПК і до закінчення цих строків;

2) у випадках, передбачених у ч. 1 ст. 6 КПК: внаслідок акту амністії, якщо він усуває застосування покарання за вчинене діяння ( п. 4), щодо померлого, за винятком випадків, коли провадження у справі є необхідним для реабілітації померлого (п. 8), щодо особи, про яку є вирок за тим же обвинуваченням, що набрав законної сили, або ухвала чи постанова суду про закриття справи на тій же підставі (п. 9), щодо особи, щодо якої нескасована постанова органу дізнання, слідчого, прокурора про закриття справи за тим же обвинуваченням (п. 10), якщо про відмову в порушенні справи за тим же фактом нескасована постанова органу дізнання, слідчого, прокурора (п. 11).

Зупинена справа закривається без її відновлення, крім випадків, коли це необхідно для з'ясування обставин, які є підставою для закриття справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]