Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

39. Законні представники потерпілого і обвинуваченого

Відповідно до п.10 ст.32 КПК законними представниками неповнолітнього потерпілого і обвинуваченого є їх батьки, опікуни, піклувальники або представники тих установ і організацій, під опікою чи піклуванням яких вони перебувають.

Слідчі і судові органи не мають права допускати до участі в справі як законних представників інших осіб.

Законні представники залучаються до кримінального судочинства для відстоювання прав і законних інтересів потерпілого, який є неповнолітнім або недієздатним у зв'язку із психічним захворюванням чи недоумством, а також неповнолітнього обвинуваченого.

Пленум Верховного Суду України у постанові № 8 "Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами України норм кримінально-процесуального законодавства, якими передбачені права потерпілих від злочинів" від 22 грудня 1978 р. роз'яснив: виходячи із змісту статей 60, 131 і 132 Кодексу про шлюб та сім'ю, суд у справі в якій потерпілим визнаний неповнолітній або недієздатний внаслідок душевної хвороби чи недоумства, повинен забезпечити участь його законного представника.

Права і інтереси потерпілого, що охороняються законом, який не досягнув 15-річиого віку, а також визнаного недієздатним через психічну хворобу або недоумство, стосовно до ст. 101 ЦПК захищає в суді його законний представник (п. 6 Постанови).

Якщо неповнолітній потерпілий не має родичів або інших законних представників, суд зобов'язаний забезпечити участь у справі представника з числа інших осіб, вказаних у ст. 52 КПК.

Оскільки після досягнення потерпілим 18-річного віку він стає повністю дієздатним, функції законного представника з цього часу припиняються. Надалі останній може брати участь у справі відповідно до ст. 52 КПК як представник потерпілого (п. 7 Постанови).

Законні представники неповнолітнього потерпілого допускаються до участі у справі тільки за постановою особи, яка провадить дізнання, слідчого, судді або за ухвалою суду. Законний представник повинен пред'явити документ, який підтверджує ким він доводиться потерпілому. Законним представником не може бути особа, яка допитувалась або підлягає допиту як свідок у справі. У такому випадку суд зобов'язаний забезпечити участь у справі представника неповнолітнього або недієздатного потерпілого. Законний представник потерпілого користується такими ж правами, що й потерпілий. Законний представник обов'язково присутній при допиті неповнолітнього потерпілого у віці до 14 років. На розсуд слідчого допит неповнолітнього потерпілого віком до 16 років може провадитись у присутності його законного представника. Тільки через законного представника здійснюється виклик неповнолітнього потерпілого в органи досудового розслідування і суд.

Законні представники неповнолітнього обвинуваченого також допускаються до участі у справі за постановою слідчого, судді або за ухвалою суду. Через законних представників, як правило, здійснюється виклик неповнолітнього обвинуваченого до слідчого, прокурора, в суд. Щодо неповнолітнього обвинуваченого може бути застосовано запобіжний захід - віддання під нагляд батькам, опікунам, піклувальникам або адміністрації дитячої установи (ст.436 КПК). Про затримання і взяття під варту неповнолітнього обов'язково повідомляються батьки або особи, що їх заміняють (ст. 434 КПК).

У разі, коли неповнолітній не досяг 16 років або якщо неповнолітнього визнано розумово відсталим, при пред'явленні йому обвинувачення та на допиті за розсудом слідчого чи прокурора або за клопотанням захисника можуть бути присутні педагог або лікар, батьки чи інші законні представники неповнолітнього.

При оголошенні неповнолітньому обвинуваченому про закінчення досудового слідства і пред'явленні йому матеріалів справи з дозволу слідчого може бути присутній законний представник неповнолітнього (ч. 2 ст. 440 КПК).

Відповідно до ст.441 КПК законні представники неповнолітнього обвинуваченого можу брати участь у судовому розгляді справи.

Законний представник підсудного має право заявляти відводи і клопотання, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів.

Вказані права роз'яснюються законному представнику у підготовчій частині судового засідання.

При необхідності допитати родичів або інших законних представників неповнолітнього підсудного як свідків суд заслуховує їх показання. Законні представники перебувають у залі судового засідання протягом всього судового розгляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]