Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

131. Обвинувальний висновок. Додатки до обвинувального висновку

Після закінчення слідства й ознайомлення потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача та їх представників, а також обвинуваченого та його захисника з матеріалами справи, після розгляду клопотань, які були заявлені при ознайомленні з матеріалами справи, слідчий складає обвинувальний висновок.

Обвинувальний висновок - це процесуальний документ, у якому слідчий підводить підсумки досудового слідства і формулює остаточне обвинувачення у справі. Дане рішення є однією із форм закінчення досудового слідства (ст. 212 КПК).

Згідно з ч. 2 ст. 223 КПК, обвинувальний висновок складається з описової і резолютивної частини.

В описовій частині вказується: обставини справи, як їх встановлено на досудовому слідстві; місце, час, спосіб, мотиви і наслідки злочину, вчиненого кожним із обвинувачених, а також докази, які зібрані у справі, і відомості про потерпілого; показання кожного з обвинувачених за суттю пред'явленого обвинувачення, докази, наведені ними на свій захист, і результати їх перевірки;

наявність обставин, які обтяжують та пом'якшують його покарання.

При посиланні на докази обов'язково зазначаються аркуші справи.

У резолютивній частині наводяться відомості про особу кожного з обвинувачених, коротко викладається суть пред'явленого обвинувачення із зазначенням статті закону, яка передбачає даний злочин.

Якщо у справі декілька обвинувачених, обвинувачення формулюється щодо кожного з них.

Формулювання обвинувачення має повністю відповідати тому обвинуваченню, яке містить постанова про притягнення як обвинуваченого, крім випадків, коли слідчий своєю постановою закрив справу в частині обвинувачення, що не знайшло свого підтвердження (ч. 2 ст. 141 КПК).

Наприкінці обвинувального висновку зазначається, що справа направляється прокурору, вказуються дата і місце його складання.

Обвинувальний висновок підписує слідчий, а при розслідуванні справи декількома слідчими - той, кого призначено старшим групи (ст. 119 КПК).

Згідно зі ст. 224 КПК до обвинувального висновку додаються:

1) :список осіб, що підлягають виклику на судове засідання, з зазначенням їхньої адреси й аркушів справи, де викладені їхні показання або висновки;

2) довідка про рух справи та про застосування запобіжного заходу із зазначенням часу і місця тримання під вартою кожного з обвинувачених, якщо вони заарештовані;

3) довідки про речові докази, про цивільний позов, про заходи, вжиті для забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації майна;

4) довідка про судові витрати у справі за час досудового слідства з посиланням на відповідні аркуші справи.

У списку осіб, які підлягають виклику на судове засідання, вказуються обвинувачений, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач, їхні представники, свідки, експерти. З метою нерозголошення відомостей про осіб, щодо яких вжито заходів безпеки, замість їх справжніх прізвища, імені і по батькові зазначається псевдонім, а замість адреси З назва органу, який здійснює заходи безпеки, та його адреса.

У справах про злочини неповнолітніх у цей список також включаються батьки або інші законні представники.

У довідці про рух справи та застосування запобіжного заходу вказуються, зокрема, дата вчинення злочину, порушення справи прийняття її слідчим до свого провадження, пред'явлення обвинувачення, застосування запобіжного заходу і якого саме, оголошення обвинуваченому про закінчення розслідування і пред'явлення йому матеріалів справи для ознайомлення.

У довідках, передбачених у п. З ст. 224 КПК, зазначається: які речові докази є у справі і де вони зберігаються; коли, хто, кому і на яку суму заявив цивільний позов; скільки коштів витратив заклад охорони здоров'я на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину; чи накладено арешт на майно обвинуваченого, на яке саме і де воно знаходиться.

У довідці про судові витрати вказуються суми, що видані свідкам, потерпілим, експертам, спеціалістам, перекладачам і понятим; суми, витрачені на зберігання, пересилання і дослідження речових доказів; інші витрати, зроблені органом дізнання та досудового слідства при провадженні у даній справі.

Слідчий може скласти й інші довідки (про виділення справи в окреме провадження; про закриття справи щодо окремих осіб тощо).

Усі додатки до обвинувального висновку підписує слідчий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]