Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

118. Пред'явлення для впізнання

Суть пред'явлення для впізнання полягає в тому, що впізнаючий подумки порівнює пред'явлені йому об'єкти з тими, які він бачив раніше, і за певними прикметами та особливостями встановлює їх тотожність або розбіжність.

Для впізнання можуть бути пред'явлені особи, особи за фотознімками (ст. 174 КПК) і предмети (ст. 175 КПК).

За необхідності пред'явлення якої-небудь особи для впізнання свідкові, потерпілому, обвинуваченому або підозрюваному слідчий спочатку допитує їх про зовнішній вигляд і прикмети цієї особи, а також про обставини, за яких впізнаючий бачив цю особу, про що складає протокол.

Коли впізнаючий є свідком чи потерпілим, його попереджають про кримінальну відповідальність за давання завідомо неправдивих показань, а свідка, крім того, і за відмову від давання показань. Особа, що підлягає впізнанню, пред'являється впізнаючому разом з іншими особами тієї ж статі у кількості не менше трьох, які не мають різких відмін у зовнішності та одязі.

У виняткових випадках з метою забезпечення безпеки особи, яку впізнають, впізнання проводиться поза візуальним спостереженням того, кого впізнають з дотриманням вимог, передбачених КПК. Про результати впізнання обов'язково повідомляється особа, яка пред'являлась для впізнання.

Перед тим, як пред'явити особу для впізнання, їй пропонується зайняти будь-яке місце серед інших осіб, які пред'являються. Впізнаючому пропонується вказати особу, яку він має впізнати, і пояснити, за якими ознаками він її впізнав. За необхідності впізнання може проводитися за фотознімками.

Пред'явлення особи для впізнання проводиться у присутності не менше двох понятих.

У разі проведення впізнання поза візуальним спостереженням поняті повинні пересвідчитися у можливості такого впізнання і засвідчити його.

Якщо особа має унікальні прикмети, за якими допитаний може її впізнати (татуювання, відсутність ноги, руки тощо), в такому разі проводиться освідування.

У разі неможливості пред'явлення для впізнання самої особи (вона померла, тяжко захворіла або місце її перебування невідоме) її впізнання може проводитися за фотознімками в кількості не менше трьох. Для цього виготовляється фототаблиця як додаток до протоколу пред'явлення для впізнання, яку підписують поняті, впізнаючий і слідчий. У протоколі вказуються прізвища, імена, по батькові осіб, чиї фотознімки пред'являлись для впізнання.

Факт приєднання до справи фотознімка особи, впізнання якої буде проводитися за фотознімками, необхідно зафіксувати в матеріалах справи

(протокол виїмки, протокол допиту особи, яка принесла фотознімок, тощо).

Щодо пред'явлення трупа для впізнання серед процесуалістів немає єдиної точки зору. Як самостійна слідча дія пред'явлення трупа для впізнання в КПК не передбачена. На практиці труп людини або його частини пред'являються для впізнання як на місці події, так і в морзі.

Предмет, що підлягає впізнанню, пред'являється впізнаючому серед інших однорідних предметів, які за можливості фотографуються. Тварини пред'являються для впізнання за такими і правилами, як і предмети.

Не пред'являються для впізнання унікальні, єдині у своєму роді предмети, об'єкти, які не можуть бути виділені серед інших, а також предмети, що мають точні ознаки.

Про пред'явлення для впізнання особи або предмета і про результати впізнання слідчий складає протокол із дотриманням вимог ст.ст. 85, 176 КПК, у якому зазначає відомості про особу впізнаючого і про те, що він попереджений про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань та за давання і неправдивих показань, наводить дані про осіб і предмети, що пред'являються для впізнання, і докладно вказує ознаки, за якими впізнаючий впізнав особу чи предмет.

У разі проведення впізнання поза візуальним спостереженням, у протоколі зазначається те, що впізнання проводилося поза візуальним спостереженням того, кого впізнають, а також вказують всі обставини і умови проведення такого впізнання.

Протокол підписують усі особи, які брали участь у проведенні впізнання, поняті і слідчий. До протоколу додаються фотознімки, якщо особи або предмети, пред'явлені для впізнання, були сфотографовані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]