Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

96. Процесуальний порядок визнання особи потерпілим, цивільним позивачем. Притягнення як цивільного відповідача

Особа, якій злочином заподіяна моральна, фізична або майнова шкода, виступає у справі як потерпілий. Про визнання громадянина потерпілим чи про відмову в цьому особа, яка провадить дізнання, слідчий і суддя виносять постанову, а суд - ухвалу (ч. 1 ст. 49 КПК).

Слідчий, визнавши особу потерпілою від злочину, роз'яснює їй її права, передбачені у ст. 49 КПК, зазначає про це у постанові, що засвідчується підписом потерпілого.

У випадках, коли злочином завдана майнова шкода громадянинові, підприємству, установі чи організації, слідчий роз'яснює потерпілому та його представникові право заявляти цивільний позов, про що зазначає у протоколі допиту або направляє потерпілому письмове повідомлення, копію якого приєднує до справи (ст. 122 КПК).

У справах про злочини, внаслідок яких настала смерть потерпілого, правами, передбаченими у ст. 49 КПК, можуть користуватися його близькі родичі, які визнаються потерпілими, і їм роз'яснюються права потерпілого.

Якщо потерпілим є неповнолітній, для здійснення наданих йому законом прав необхідно залучити законного представника, якому роз'яснюються його права.

Роз'яснення громадянинові, підприємству, установі чи організації, яким заподіяна майнова шкода, їх права заявити цивільний позов у кримінальній справі можна зробити як в усній, так і письмовій формі. Про усне роз'яснення зазначається у протоколі допиту потерпілого або складається окремий протокол.

Якщо у справі заявлено цивільний позов, слідчий зобов'язаний скласти мотивовану постанову про визнання потерпілого цивільним позивачем або про відмову в цьому.

Про винесення постанови повідомляється цивільному позивачеві або його представникові. У разі явки цивільного позивача або його представника йому роз'яснюються права, передбачені у ст. 50 КПК, про що робиться відмітка у постанові, яка засвідчується підписом цивільного позивача чи його представника.

Громадянин, якому злочином заподіяно майнову шкоду і який заявив цивільний позов у кримінальній справі, має бути визнаний і потерпілим, і цивільним позивачем у зв'язку з тим, що права цих учасників процесу неоднакові. Таке визнання може бути оформлене однією постановою.

Визнавши необхідним притягнути до справи цивільного відповідача, слідчий виносить мотивовану постанову, що оголошується цивільному відповідачеві або його представникові. При цьому йому роз'яснюються права, передбачені у ст. 51 КПК, про що робиться відмітка у постанові, яка засвідчується підписом цивільного відповідача або його представника (ст. 124 КПК).

Як правило, матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну злочином, не се сам обвинувачений. У таких випадках постанова про притягнення як цивільного відповідача не виноситься. Як цивільні відповідачі можуть бути притягнуті батьки, опікуни, піклувальники або інші особи, а також підприємства, установи та організації, які в силу закону несуть матеріальну відповідальність за шкоду, завдану злочинними діями обвинуваченого. Про притягнення як цивільного відповідача виноситься мотивована постанова (ч.1 ст. 51 КПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]