Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

16. Принцип здійснення правосуддя тільки судом

Згідно з ч. 1 ст. 124 Конституції правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається. Судочинство здійснюється Конституційним судом України та судами загальної юрисдикції.

Правосуддя здійснюють професійні судді, а у випадках, визначених законом, народні засідателі і присяжні (ч. 1 ст.127 Конституції).

Положення Конституції знайшло своє відображення у ст. 15 КПК України, де зазначено, що ніхто не може бути визнаний винуватим у вчиненні злочину, а також підданий кримінальному покаранню не інакше, як за вироком суду і відповідно до закону. Цим визначається виключне положення суду серед інших державних органів, що ведуть процес.

Слідчий і прокурор на стадії досудового розслідування також вирішують питання про винуватість обвинуваченого. Але їх висновок про винуватість особи має попередній характер. Дане Питання вирішується остаточно тільки на стадії судового розгляду на основі дослідження й оцінки всіх доказів, зібраних як до суду, так і під час суду.

Органи досудового розслідування, як і суддя при попередньому розгляді справи, мають право закрити кримінальну справу або звільнити винуватого від кримінальної відповідальності за нереабілітуючими обставинами, що передбачені законом. У такому випадку особі, яка звільняється від кримінальної відповідальності, надається право заперечувати проти закриття кримінальної справи і вимагати, щоб питання про її винуватість або невинуватість було вирішене тільки у вироку, який буде винесений на судовому засіданні.

Дія принципу здійснення правосуддя тільки судом поширюється на всі судові стадії процесу.

Скасування або зміна судового рішення першої інстанції допускається не. інакше, як вищестоящим судом і в порядку здійснення правосуддя у кримінальних справах. Жодне судове рішення не може, бути скасоване або змінене будь-яким державним органом, в тому числі і вищою державною владою.

Відповідно до ч. 5 ст. 125 Конституції створення надзвичайних і особливих судів не дозволяється. Це означає, що революційні трибунали, військово-польові суди відійшли в історію.

Принцип здійснення правосуддя тільки судом є гарантією того, що без судового розгляду з дотриманням всіх процесуальних правил жоден громадянин не може бути визнаний винуватим із застосуванням до нього кримінального покарання.

17. Принцип незалежності суддів і підкорення їх тільки закону

Незалежність судової влади і їх рівність з іншими гілками державної влади є ознаками правової держави, в якій кожний громадянин має право на захист своїх прав і свобод незалежним і неупередженим судом.

Відповідно до ст. 126 Конституції України незалежність і недоторканність суддів гарантується Конституцією і законами України. Вплив на суддів будь-яким чином забороняється.

При здійсненні правосуддя, щодо кримінальних справ судді і народні засідателі незалежні і підкоряються тільки закону. Судді і народні засідателі вирішують кримінальні справи на основі закону, в умовах, що виключають сторонній вплив на суддів (ст.18. КПК ).

Зміст даного принципу виявляється у таких положеннях :

1. При вирішенні кримінальних справ будь-яке втручання у діяльність суду з боку громадян, громадських організацій, посадових осіб, державних органів не допускається.

Ніхто не має вправа вказувати суддям, як вони повинні вирішувати справу, який вирок винести, кого засудити, яке покарання призначити.

Суддя при здійсненні правосуддя і прийнятті рішення у справі повинен керуватись лише законом, виходити зі свого внутрішнього переконання, ґрунтуючись на всебічному, об'єктивному і повному дослідженні всіх обставин справи.

2. Вищестоящий суд, у тому числі і Верховний Суд України, скасовуючи вирок суду першої інстанції і повертаючи кримінальну справу на новий розгляд в іншому складі суддів, не має права вказувати, як вони повинні її вирішити. Судді, розглядаючи повторно кримінальну справу після скасування першого вироку, вирішують її за своїм внутрішнім переконанням, керуючись законом.

3. Судді при вирішенні кримінальних Справ незалежні від висновків досудового розслідування, а також від правової позиції прокурорів, захисників та інших учасників судового розгляду.

4. Незалежність самого складу суду зокрема, народних засідателів, від судді, суддів - членів складу суду від головуючого, тобто можливість кожного судді і народного засідателя вільно брати участь у дослідженні доказів, обговоренні і прийнятті рішень за своїм переконанням.

При постановленні вироку суддя має право залишитись при своїй думці.

Діюче законодавство передбачає гарантії, незалежності суддів при здійсненні правосуддя, що виявляється;

а) у суворо встановленому порядку призначення або обрання на посаду судді і звільнення з цієї посади (ст.ст. 126, 127, 128 Конституції);

б) у суворо встановленій законом юридичній процедурі здійснення правосуддя;

в) у встановленій кримінальній та адміністративно-правовій відповідальності за втручання в діяльність судді і вияв неповаги до суду;

г) у закріпленні особистої недоторканності й особистої безпеки суддів (ч. 1 ст. 126 Конституції, ст. 13 Закону України "Про статус суддів", Закон України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів");

д) у таємниці нарадчої кімнати під час постановлення вироку або іншого судового рішення (ст. 322 КПК);

е) у створенні необхідних організаційно-технічних, інформаційних умов для діяльності суддів;

ж) у матеріальному та соціальному забезпеченні суддів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]