Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

124. Підстави, порядок зміни і доповнення обвинувачення

Під час подальшого розслідування справи, пов'язаного з перевіркою показань обвинуваченого і збиранням нових доказів, формулювання обвинувачення, викладене в постанові про притягнення як обвинуваченого, може зазнавати змін у зв'язку з:

- суттєвими змінами обвинувачення за фактичними обставинами;

- доповненням первинного обвинувачення новими епізодами, злочинами або кваліфікуючими ознаками;

- виключенням із первинного обвинувачення окремих епізодів злочинної діяльності, злочинів чи кваліфікуючих ознак.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 КПК України, якщо під час досудового слідства виникає необхідність замінити пред'явлене обвинувачення або доповнити його, слідчий зобов'язаний заново пред'явити обвинувачення з виконанням вимог, встановлених у ст.ст. 131, 132, 133, 140 КПК. Це означає, що у випадку зміни обвинувачення за фактичними обставинами чи доповнення обвинувачення слідчий зобов'язаний винести нову постанову про притягнення як обвинуваченого, пред'явити особі змінене чи доповнене обвинувачення і допитати його за суттю знов пред'явленого обвинувачення. Це пов'язано з тим, що суттєва зміна обвинувачення за фактичними обставинами чи доповнення його завжди погіршує становище обвинуваченого і порушує його права на захист.

Якщо під час досудового слідства частина пред'явленого обвинувачення не знайшла свого підтвердження, слідчий своєю постановою закриває справу в цій частині обвинувачення, про що оголошує обвинуваченому. Закриття кримінальної справи у певній частині обвинувачення можливе на підставах, вказаних у ч. 1 ст. 6, а також у п. 2 ст. 213 КПК.

Якщо виключення частини обвинувачення призводить до зміни кваліфікації за іншою статтею чи за іншою частиною або пунктом цієї ж статті, необхідно винести нову постанову про притягнення особи як обвинуваченого, пред'явити їй змінене обвинувачення і допитати за ним, оскільки обвинувачений має право знати, у чому його обвинувачують, і давати показання щодо суті пред'явленого обвинувачення (ст. 43 КПК).

В інших випадках необхідність зміни обвинувачення може бути викликана у зв'язку з:

- уточненням фактичних обставин події (час, місце, спосіб діяння, характер і розмір шкоди тощо);

- виправленням допущених раніше помилок або неточностей у формулюванні обвинувачення;

- застосуванням, крім статей Особливої частини КК, статей, що визначають стадію злочинної діяльності (ст. 15 КК) чи форму співучасті обвинувачених у вчиненні злочину (ст.ст. 26,27 КК).

У таких випадках також слід винести постанову про притягнення як обвинуваченого, пред'явити особі обвинувачення і допитати за новим обвинуваченням.

125. Відсторонення обвинуваченого від посади

Згідно зі ст. 147 КПК України в разі притягнення посадової особи до кримінальної відповідальності за посадовий злочин, а також, якщо ця особа притягається до кримінальної відповідальності за інший злочин і може негативно впливати на хід досудового чи судового слідства, слідчий зобов'язаний відсторонити її від посади, про що виносить мотивовану постанову.

Відсторонення від посади провадиться із санкції прокурора чи його заступника. Копія постанови надсилається для виконання за місцем роботи (служби) обвинуваченого.

Питання про відсторонення від посади осіб, яких призначає Президент України, вирішує Президент України на підставі мотивованої постанови Генерального Прокурора України.

Відсторонення від посади скасовується постановою слідчого (прокурора), коли в подальшому застосуванні цього заходу відпадає потреба.

Відсторонення від посади може застосовуватися тільки Щодо обвинуваченого, який є посадовою особою. На підозрюваного ст. 147 КПК не поширюється.

Необхідність у відстороненні обвинуваченого від посади виникає тоді, коли є підстави вважати, що, займаючи цю посаду, він може негативно вплинути на перебіг розслідування справи (приховати сліди злочину, вилучити і знищити необхідні для розкриття злочину документи або змінити їх зміст, вплинути на потерпілих, свідків, інших обвинувачених, підлеглих Йому по службі) або продовжувати злочинну діяльність.

Обвинувачений, відсторонений від однієї посади, може під час розслідування справи займати інші посади за попереднім або іншим місцем праці. Проте, якщо слідчий вважає, що і на новій посаді обвинувачений може перешкодити розслідуванню справи або продовжувати злочинну діяльність, він має право відсторонити його і від цієї посади.

Необхідність одержання санкції прокурора або Його заступника на відсторонення обвинуваченого від посади є однією з гарантій захисту трудових прав громадян.

Згідно з ч. 5 ст. 114 КПК постанова слідчого про відсторонення обвинуваченого від посади підлягає обов'язковому виконанню тим органом або посадовою особою, яким вона надіслана. Ця постанова може бути оскаржена на загальних підставах (ст.ст. 234-236 КПК).

Питання про звільнення з роботи обвинуваченого, відсторонення від посади вирішується відповідно до законодавства про працю залежно від остаточного рішення у справі.

Постанова слідчого про скасування відсторонення обвинуваченого від посади затвердженню прокурором не підлягає, крім випадків, коли такий захід процесуального примусу застосовано за вказівкою прокурора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]