Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

100. Використання науково-технічних засобів при провадженні досудового розслідування

Науково-технічні засоби досить широко застосовують у сфері кримінального процесу. До науково-технічних засобів, які використовують при провадженні розслідування, криміналісти відносять систему загальнотехнічних, спеціально пристосованих, розроблених приладів, апаратів, устаткування, інструментів, пристосувань, матеріалів, а також методів їх застосування з метою виявлення, фіксації, вилучення, дослідження доказів для більш ефективного проведення розслідування. Згідно з ч. 6 ст. 114 КПК при провадженні різних слідчих дій слідчий має право використовувати машинопис, звукозапис, стенографування, фотографування, кінозйомку та відеозапис. Комплекти науково - технічних засобів розміщуються у спеціально обладнаних пересувних криміналістичних лабораторіях, різного роду пристосування й хімічні реактиви входять до комплекту слідчої валізи.

Звукозапис може застосовуватися при допиті підозрюваного, обвинуваченого, свідка і потерпілого, очній ставці, пред'явленні для впізнання, відтворенні обстановки й обставин події та при проведенні інших слідчих дій під час досудового розслідування.

Якщо при проведенні слідчих дій застосовується звукозапис, про це повідомляються всі учасники слідчої дії до її початку. Фонограма має містити відомості, зазначені у ч. 1 ст. 85 КПК, та відображати весь процес слідчої дії. Повторення спеціально для звукозапису будь-якої частини слідчої дії під час її проведення не дозволяється.

Перед закінченням слідчої дії її учасники повністю прослуховують звукозапис. Висловлені ними зауваження і доповнення заносяться у фонограму.

Протокол слідчої дії, проведеної із застосуванням звукозапису, складається з додержанням правил КПК. У протоколі необхідно також зазначити, що про застосування звукозапису, технічних засобів та умови звукозапису були повідомлені учасники слідчої дії, що їм був відтворений звукозапис.

У разі відтворення звукозапису показань при проведенні іншої слідчої дії про це зазначається у протоколі відповідної слідчої дії. При проведенні очної ставки відтворення звукозапису попередніх показань учасників очної ставки допускається лише після дачі ними показань на очній ставці та занесення їх до протоколу. При пред'явленні учасникам процесу матеріалів справи у зв'язку із закінченням досудового розслідування звукозапис відтворюється обвинуваченому та його захисникові, а в разі клопотання - й іншим учасникам процесу. Фонограма в опечатаному вигляді зберігається при справі.

Кінозйомка, відеозапис можуть застосовуватися при приведенні огляду, обшуку, відтворенні обстановки й обставин події та при проведенні інших слідчих дій.

Учасники слідчої дії повідомляються про застосування кінозйомки, відеозапису до початку цієї дії. Після зйомки, запису та виготовлення кінострічки, відеострічки їх демонструють всім учасникам слідчої дії, про що складається окремий протокол. Процесуальне оформлення застосування кінозйомки, відеозапису і демонстрування кінострічки, відеострічки при проведенні іншої слідчої дії, при пред'явленні матеріалів справи у зв'язку із закінченням досудового слідства, а також під час судового розгляду провадиться відповідно до правил, передбачених у ст. 851 КПК.

Згоду учасників слідчої дії на застосування звукозапису, кінозйомки чи відеозапису закон не передбачає, але про таке застосування їх треба повідомити із зазначенням у протоколі з тим, щоб вони психологічно підготувалися до цього і могли реалізувати своє право на ознайомлення з фонограмою, кінофільмом чи відеозаписом.

Якщо у протоколі слідчої дії чи судового засідання не вказано про те, що застосувалися звукозапис, кінозйомка чи відеозапис, то фонограма, кінострічка чи відеострічка не можуть зберігатися при справі і використовуватися при доказуванні.

Якщо при відтворенні звукозапису, демонстрації кінострічки чи відеозапису виявиться, що вони зіпсовані чи є обриви і склеювання, про це складається протокол, який підписують слідчий та учасники слідчої дії.

При ознайомленні потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, їх представників, обвинуваченого та його захисника з матеріалами справи після закінчення досудового слідства (ст.ст. 217, 218 КПК) їм необхідно забезпечити можливість прослухати фонограму, продивитись кінострічку і відеострічку.

Застосування науково-технічних засобів при провадженні розслідування має й надалі розширюватись, але в межах кримінально-процесуального закону, який визначає умови допустимості їх застосування, виходячи з наукової обґрунтованості, об'єктивності й достовірності одержуваних результатів і забезпечуючи права та законні інтереси особи. Бони не повинні суперечити нормам етики, принижувати гідність особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]