Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

38. Представники потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному процесі

Представниками потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача можуть бути адвокати, близькі родичі, законні представники, а також інші особи за постановою особи, яка провадить дізнання, слідчого або за ухвалою суду. Коли цивільним позивачем або цивільним відповідачем є підприємство, установа чи організація, то представниками їх інтересів можуть бути спеціально уповноважені ними на те особи (ст. 52 КПК).

Фізична або юридична особа може мати представника у кримінальному процесі тільки з моменту визнання її потерпілим, цивільнім позивачем або притягнення як цивільного відповідача.

Підставою для допуску особи як представника є:

- для адвоката - ордер, виданий адвокатським об'єднанням;

- для законного представника - документ, що підтверджує його відношення до потерпілого, цивільного позивача або відповідача;

- для близьких родичів та інших осіб - належним чином оформлена довіреність.

Представники користуються процесуальними правами осіб, інтереси яких вони представляють (ч. 3 ст. 52 КПК), і можуть брати участь у кримінальній справі як поряд із потерпілим, цивільними позивачами і відповідачами, так і замінюючи їх. Процесуальними правами осіб, яких вони представляють, представники наділяються з моменту винесення особою, яка провадить дізнання, слідчим, суддею постанови, а судом - ухвали про визнання представником потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача.

Представник не має права використовувати свої повноваження на шкоду інтересам особи, яку він представляє. Повнолітній і дієздатний потерпілий, цивільний позивач і відповідач у будь-який час може відмовитись від представника і продовжити захист своїх інтересів самостійно.

Особа, яка допитана або підлягає допиту як свідок, не може бути представником у справі. Посадові особи, які ведуть процес, повинні роз'яснити потерпілому, цивільному позивачу, відповідачу право мати представника з числа інших осіб, які зазначені у ст. 52 КПК. Ст. 63 КПК передбачає й інші обставини, які виключають можливість участі у справі представника.

Представником потерпілого, цивільного позивача, відповідача не може бути особа, яка брала участь у справі як слідчий, або особа, яка провадила дізнання, прокурор, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, захисник, особа,

яка є родичем кого-небудь зі складу суду або обвинувача.

Адвокат не може брати участі у справі як представник, за

таких умов:

- коли він у цій справі надає або раніше надавав юридичну

допомогу особі, інтереси якої суперечать інтересам особи, яка звернулася з проханням про ведення справи;

- коли він брав участь у справі як перекладач, понятий;

- коли в розслідуванні або розгляді справи бере участь посадова особа, з якою адвокат перебуває у родинних стосунках.

При наявності цих обставин особа повинна відмовитись від виконання обов'язків представника потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача у даній справі. На цих же підставах особа може бути усунена від участі в справі слідчим, прокурором або судом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]