Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

4. Кримінально-процесуальна форма

Кримінально-процесуальне право встановлює суворий порядок провадження по кримінальних справах і послідовність руху кримінальної справи від однієї стадії до іншої, коло учасників процесу на різних стадіях та їх процесуальний статус, підстави, умови і порядок провадження слідчих дій щодо збирання доказів, перелік джерел доказів, підстави і процесуальний порядок засобів кримінально-процесуального примусу, порядок процесуального оформлення процесуальних дій та рішень. Такий порядок провадження по справі в цілому, і окремих процесуальних дій в кримінальному судочинству прийнято називати процесуальною формою.

Кримінально-процесуальна форма — це закріплена кримінально-процесуальним правом структура всього кримінального процесу в цілому і окремих його сталій, умови, послідовність, порядок провадження процесуальних дій та оформлення їх у правових актах.

Процесуальна форма створює детально врегульований, стійкий, юридично визначений, суворо обов'язковий, стабільний правовий режим провадження по кримінальних справах, який відповідає завданням та принципам, кримінального судочинства. Тому відхилення від процесуальної форми недопустимі. Суворе дотримання процесуальної форми є необхідною умовою всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин справи, встановлення істини і прийняття щодо неї законного, обґрунтованого і справедливого рішення.

Встановлений у законі порядок провадження - один для всіх кримінальних справ, незалежно від характеру і тяжкості злочину. Водночас на окремих стадіях справ або щодо певних осіб є деякі особливості порядку судочинства. В деяких з цих справ прийнято відоме ускладнення загальної процедури, що виявляється у наданні додаткових гарантій обвинуваченим (наприклад, неповнолітнім обвинуваченим або обвинуваченим, що мають фізичні або психічні вади, тощо). Але є й інша група справ, у яких можливе спрощення і прискорення досудової підготовки матеріалів. Це стосується злочинів, які не становлять великої суспільної небезпеки, а також злочинів, відносно нескладних, з точки зору встановлення обставин їх вчинення. Мається на увазі особливості порушення і судового розгляду справ приватного і приватно-публічного обвинувачення; протокольна форма досудової підготовки матеріалів.

Значення кримінально-процесуальної форми полягає в тому, що вона забезпечує режим законності у процесі, створює умови для достовірних висновків по справі, містить гарантії захисту прав і законних інтересів учасників процесу, сприяє виховному впливу кримінального процесу.

5. Кримінально-процесуальні гарантії

Система процесуальних норм і процесуальних правовідносин у кримінальному процесі побудована так, що для органів слідства, прокуратури і суду створюються всі умови, які забезпечують розслідування і вирішення кримінальних справ, з'ясування щодо них всіх суттєвих обставин.

Тому процесуальні гарантії - це гарантії правосуддя. Весь кримінальний процес є системою таких процесуальних гарантій. У цьому розумінні будь-який інститут кримінального процесу, будь-який процесуальний принцип виступає як процесуальна гарантія - гарантія правильного розслідування кримінальної справи, гарантія справедливого її вирішення.

Особливий вид процесуальних гарантій правосуддя - ті процесуальні гарантії, призначення яких полягає в охороні прав і законних інтересів учасників процесу. В цьому аспекті процесуальні гарантії - це ті встановлені законом засоби, які охороняють і забезпечують права та законні інтереси осіб, які беруть участь у кримінальному процесі.

Так, обвинуваченому в кримінальному процесі закон надає л певні процесуальні права, використовуючи які, обвинувачений може захищатись від пред'явленого йому обвинувачення. Зокрема, це право обвинуваченого знати, в чому його обвинувачують; давати показання щодо пред'явленого йому обвинувачення або відмовитися давати показання і відповідати на запитання; подавати докази; мати захисника, побачення з ним до першого допиту тощо. Щоб обвинувачений міг реально використовувати свої права, справді їх реалізувати на свій захист закон, встановлює низку процесуальних гарантій. Такими гарантіями служать, наприклад, обов'язкове роз'яснення слідчим обвинуваченому суті його обвинувачення і вручення копі? постанови про притягнення як обвинуваченого (ст. 143 КПК); вручення копії обвинувального висновку не пізніше, як за три доби до розгляду справи на судовому засіданні (ч. 3 ст. 286 КПК) та ін.

Потерпілому, тобто особі, якій злочином заподіяно майнову шкоду, законом надаються права, використовуючи які, потерпілий може відстоювати свої інтереси. А саме: право давати показання; заявляти клопотання; знайомишся з усіма матеріалами справи з моменту закінчення досудового слідства; брати участь у судовому розгляді (ч. 2 ст. 49 КПК). Щоб потерпілий міг реалізувати ці права, закон встановлює пенні процесуальні гарантії: роз'яснення потерпілому його прав слідчим і судом (ст.ст. 53,302 КПК).

Звідси випливає, що процесуальні права та гарантії тісно пов'язані, але їх не можна ототожнювати. Процесуальні права учасників процесу - це їх суб'єктивні права, за якими вони можуть вимагати від інших осіб та органів вчинення певних дій або утримання від них, а процесуальні гарантії — це засоби забезпечення процесуальних прав, їх охорона.

Процесуальні гарантії - це окремий вид правових гарантій, якими закони України забезпечують права громадян. Ст. 29 Конституції України гарантує кожній людині право на свободу і особисту недоторканність. Недоторканність особи - це право громадян України. Для охорони цього права встановлюється правова гарантія і не допускається взяття під варту не інакше, як за мотивованим рішенням суду за підставами і в порядку, встановленому законом (ч. 2 ст. 29 Конституції). Недоторканність житла і таємниця листування - це права громадян. Для охорони цих прав встановлюються в законі правові гарантії. Конституція України, Кримінально-процесуальний кодекс передбачають суворо регламентований порядок і умови, лише з дотриманням яких можливий обшук у житлі, інших володіннях особи, виїмка кореспонденції.

Правові гарантії недоторканності особи житла і таємниці листування мають, по суті, процесуальний характер.

Правові гарантії надаються законом всім громадянам, і дія цих гарантій не припиняється у випадках притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Процесуальні гарантії пов'язані із законністю як основою діяльності суду, прокуратури, органів досудового розслідування. На підставі законності ґрунтується вся система правових гарантій, встановлених законом для всіх громадян у всіх сферах державної і громадської діяльності, в тому числі і кримінально-процесуальних гарантій для громадян, які беруть участь у провадженні по кримінальних справах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]