Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

90. Строки досудового слідства, порядок їх продовження

Згідно зі ст. 120 КПК, досудове слідство у кримінальній справі повинно бути закінчено протягом двох місяців. У цей строк входить час із моменту порушення справи до направлення її прокуророві з обвинувальним висновком чи постановою про передач) справи у суд для розгляду питання про застосування примусових заходів медичного характеру або до закриття чи зупинення провадження у справі. Цей строк може продовжити районний, міський прокурор, військовий прокурор армії, флотилії, з'єднання та прирівняний до них прокурор у разі неможливості закінчити розслідування до 3-х місяців. Час ознайомлення обвинуваченого та його захисника з матеріалами справи не враховується (ч. 1 ст. 120 КПК).

В особливо складних справах строк досудового слідства, встановлений у ч. 1 ст. 120 КПК, може продовжити прокурор Автономної Республіки Крим, прокурор області, прокурор міста Києва і Севастополя, військовий прокурор округу, флоту і прирівняний до них прокурор або їх заступники на підставі мотивованої постанови слідчого - до шести місяців.

Далі продовжувати строк досудового слідства можуть лише у виняткових випадках Генеральний прокурор України або його заступники.

При поверненні судом справи для провадження додаткового слідства, а також при відновленні закритої справи строк додаткового слідства встановлює прокурор, який здійснює нагляд за слідством, у межах одного місяця з моменту прийняття справи до провадження. Подальше продовження зазначеного строку провадиться на загальних підставах.

Ці правила не поширюються на справи, у яких не встановлено особу, що вчинила злочин. Перебіг строку слідства у таких справах починається із дня встановлення особи, яка вчинила злочин.

Генеральний прокурор України, його заступники не обмежені законом у своїх повноваженнях на продовження строку досудового слідства. Ці ж прокурори продовжують строки досудового слідства у справах, провадження у яких здійснюють слідчі прокуратури України або слідчі чи слідчо-оперативні групи, створені за їх рішенням.

При обчисленні строків досудового слідства слід керуватись правилами ст. 89 КПК.

До закінчення встановленого строку досудового слідства слідчий повинен винести постанову про порушення клопотання щодо продовження строку досудового слідства, яка складається відповідно до вимог ст. 130 КПК.

У постанові необхідно зазначити: коли і хто порушив кримінальну справу, за якою статтею КК України, відомості про рух справи з дня порушення (дати передачі справи з одного органа в інший, від одного слідчого іншому, прийняття її до свого провадження слідчим, який виносить постанову). Якщо справа поверталась на додаткове розслідування, необхідно вказати дати ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справи, направлення справи у порядку ст. 225 КПК прокуророві, прокурором - у суд, винесення ухвали про повернення справи на додаткове розслідування, винесення окремого подання, ухвали про його відхилення і надходження справи у прокуратуру, дата вчинення кожного злочину з коротким описом обставин, зупинення, об'єднання справ в одне провадження, що встановлено під час розслідування злочинної діяльності обвинувачених, дата затримання підозрюваних у порядку ст.ст. 106, 115 КПК, звільнення або взяття під варту, анкетні дані про кожного затриманого або заарештованого, коли і за якими статтями КК пред'явлено обвинувачення, його короткий зміст і пояснення кожного обвинуваченого з приводу пред'явленого йому обвинувачення, які докази вини з кожного епізоду зібрані щодо кожного обвинуваченого, вжито заходів з метою відшкодування шкоди і забезпечення можливої конфіскації майна, коли і хто виніс постанову про створення слідчої або слідчо-оперативної групи для розслідування справи, її склад, стан розслідування справи в період порушення клопотання і який обсяг роботи ще належить виконати, приблизні строки закінчення розслідування. При повторному порушенні клопотання про продовження строку досудового слідства необхідно вказати, чи виконані слідчі дії, для проведення яких порушувалось попереднє клопотання, мотиви, за якими не може бути змінений запобіжний захід щодо заарештованого.

Постанову про порушення клопотання щодо продовження строку досудового слідства підписує: перед прокурором району, міста - слідчий, у провадженні якого знаходиться справа, заступник начальника райвідділу по слідству, перед прокурором області - слідчий, у провадженні якого знаходиться справа, наглядаючий прокурор, начальник слідчого управлення УМВС області, перед Генеральним прокурором або його заступниками - слідчий, у провадженні якого знаходиться кримінальна справа, наглядаючий прокурор, начальник УМВС області і прокурор області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]