Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Тема 13. Закінчення досудового розслідування

129. Поняття, форми закінчення досудового розслідування

Досудове розслідування закінчується тоді, коли його завдання виконані, а саме: всебічно, повно та об'єктивно досліджені всі обставини справи, які входять у предмет доказування; встановлена об'єктивна істина у справі; встановлені та усунені причини та умови, які сприяли вчиненню злочину; вжито заходів до захисту прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб; відшкодована майнова шкода; забезпечене правильне застосування закону.

Визнати досудове розслідування закінченим - означає визнати, що більше немає необхідності проведення будь-яких слідчих або процесуальних дій, спрямованих на збирання, перевірку та дослідження доказів: всі необхідні для прийняття підсумкового рішення докази зібрані, перевірені, досліджені та належним чином оцінені.

Слідчий, оцінюючи зібрані у справі докази, має визначити, яке саме підсумкове рішення належить прийняти.

Згідно зі ст. 212 КПК досудове слідство закінчується складанням обвинувального висновку або постанови про закриття справи чи постанови про направлення справи до суду для вирішення питання про застосування примусових заходів медичного характеру.

Дізнання у справах закінчується складанням постанови про направлення справи для провадження досудового слідства, яку затверджує прокурор.

За наявності обставин, передбачених у ст. 6 КПК, орган дізнання закриває справу мотивованою постановою, копію якої протягом доби надсилає прокуророві (ст. 109 КПК). Постанови органу дізнання затверджує начальник органу дізнання.

Слідчий, закінчуючи досудове слідство, повинен систематизувати матеріали і технічно оформити справу. Практикою вироблені дві форми систематизації матеріалів кримінальної справи - хронологічна і тематична.

При хронологічній систематизації послідовність розташування документів у справі визначається датою| складання або одержання слідчим.

Ця форма найбільш поширена в невеликих за обсягом і кількістю епізодів справах.

Тематична систематизація означає групування матеріалів за обвинуваченими або епізодами злочинної діяльності | багатотомних і багатоепізодних справах. Можна поєднувати обидві форми систематизації матеріалів справи.

Систематизувавши документи, слідчий підшиває їх у спеціальну обкладинку стандартного зразка і нумерує кожний аркуш справи. Перед матеріалами справи складається опис документів, які знаходяться у справі. На обкладинці справи зазначається відомство, до якого належить орган розслідування, найменування цього органу, повна назва справи із зазначенням прізвищ обвинувачених і відповідних статей (частини, пункту) Кримінального кодексу, дата початку і закінчення провадження.

В одному томі справи може бути 200-250 аркушів. Вдало систематизовані матеріали і правильно оформлена справа забезпечують зручне користування і вивчення справи як самим слідчим, так і іншими учасниками процесу, прокурором, судом.

130. Підстави і порядок закінчення досудового слідства складанням обвинувального висновку

Визнавши закінченим досудове слідство у справі, яка підлягає направленню для попереднього розгляду справи суддею, слідчий повідомляє про це потерпілого та його представника, цивільного позивача, цивільного відповідача або їх представників і роз'яснює їм їхнє право ознайомитися з матеріалами справи. Про це слідчий складає відповідний протокол або додає до справи копію письмового повідомлення.

У разі письмового або усного клопотання зазначених осіб про ознайомлення їх з матеріалами справи слідчий повинен надати їм можливість ознайомитися з ними. Цивільний відповідач може знайомитися з матеріалами справи в межах, передбачених у ч.2ст. 51 КПК.

Матеріали про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, для ознайомлення зазначеним особам не пред'являються.

Під час ознайомлення з матеріалами справи особи мають право робити виписки зі справи і заявляти клопотання про доповнення слідства, щодо яких слідчий приймає рішення за правилами, передбаченими у ст. 129 КПК.

Оголошення про закінчення слідства і пред'явлення матеріалів справи для ознайомлення оформляється протоколом (ст. 217 КПК).

Виконавши вимоги ст. 217 КПК, слідчий зобов'язаний оголосити обвинуваченому, що слідство у його справі закінчене і він має право на ознайомлення з усіма матеріалами справи як особисто, так і за допомогою захисника, а також може заявити клопотання про доповнення досудового слідства. Слідчий зобов'язаний роз'яснити обвинуваченому право заявити клопотання про розгляд його справи в суді першої інстанції одноособово суддею чи колегіально судом у складі трьох осіб у випадках, передбачених законом.

Якщо обвинувачений не виявив бажання ознайомитися з матеріалами справи за участю захисника, йому пред'являються для ознайомлення всі матеріали справи. При ознайомленні з матеріалами справи обвинувачений має право робити виписки з матеріалів і порушувати клопотання. Якщо у справі притягнуто декількох обвинувачених, слідчий повинен пред'явити кожному з них усі матеріали слідства.

Про те, що обвинуваченому оголошено про закінчення слідства і що йому пред'явлено матеріали справи для ознайомлення, зазначається у протоколі про оголошення обвинуваченому про закінчення слідства і пред'явлення йому матеріалів справи.

Якщо у справі бере участь захисник, слідчий надає можливість ознайомитися з усіма матеріалами справи і захисникові, про що складає окремий протокол. При цьому пред'явлення матеріалів справи має бути відкладено до явки захисника, але не більше як на три дні. За неможливості для обраного обвинуваченим захисника з'явитися в цей строк, слідчий вживає заходів щодо призначення захисника.

Матеріали про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, для ознайомлення це пред'являються і зберігаються окремо від кримінальної справи.

Обвинуваченого та його захисника не можна обмежувати в часі, потрібному Ум, щоб ознайомитися з усіма матеріалами справи. Однак, якщо обвинувачений і його захисник явно намагатимуться затягнути закінчення справи, слідчий має право мотивованою постановою визначити певний строк для ознайомлення з матеріалами справи. Таку постанову затверджує прокурор (ст. 218 КПК).

Якщо обвинувачений і його захисник знайомляться зі справою декілька днів, слідчий складає графік ознайомлення, в якому зазначає, скільки часу і з якими матеріалами вони знайомилися кожного дня. Графік за кожний день підписують обвинувачений та захисник і наприкінці - слідчий. Графік додається до протоколу ознайомлення з матеріалами справи.

Час ознайомлення обвинуваченого та його захисника з матеріалами справи при обчисленні строку досудового слідства і тримання під вартою як запобіжного заходу не враховується (ч. 1 ст. 120,ч. 5. ст. 156 КПК).

Захисник обвинуваченого при ознайомленні з матеріалами справи має право: робити виписки, мати побачення з обвинуваченим віч-на-віч, роз'яснювати обвинуваченому зміст обвинувачення, обмірковувати з обвинуваченим питання про заявления клопотань, подавати докази, заявляти відводи, оскаржувати дії та рішення слідчого і прокурора (ст. 219 КПК).

Захисник має право заявляти клопотання незалежно від клопотань самого обвинуваченого, і їх слідчий повинен вирішувати окремо.

Про оголошення обвинуваченому про закінчення досудового слідства і про пред'явлення йому матеріалів справи для ознайомлення слідчий складає протокол із додержанням вимог ст. 85 КПК. Крім того, у протоколі зазначається, які саме матеріали (кількість томів і аркушів) були пред'явлені для ознайомлення, чи ознайомилися обвинувачений і захисник з матеріалами справи, протягом якого часу тривало ознайомлення зі справою і які клопотання заявив обвинувачений та його захисник. Протокол пред'явлення обвинуваченому матеріалів досудового слідства підписують обвинувачений, слідчий і захисник, якщо вій бере участь у справі (ст. 220 КПК). У разі відмови обвинуваченого ознайомитися з матеріалами справи про це зазначається у протоколі і наводяться мотиви відмови.

Клопотання про доповнення досудового слідства, про зміну кваліфікації злочину і закриття справи може заявити обвинувачений ї його захисник усно або письмово. Усні клопотання заносяться до протоколу, письмові клопотання додаються до справи.

Слідчий зобов'язаний задовольнити клопотання обвинуваченого і його захисника, якщо обставини, для з'ясування яких заявлене клопотання, мають значення для справи. Про відмову задовольнити клопотання слідчий складає мотивовану постанову, яку оголошує обвинуваченому і його захисникові.

Після проведення додаткових слідчих дій слідчий зобов'язаний ознайомити обвинуваченого і його захисника, а також надати можливість ознайомитися потерпілому і його представникові, цивільному позивачеві, цивільному відповідачеві або їх представникам з усіма додатковими матеріалами, а в разі їх клопотання - з усією справою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]