Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
71290.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Зміст

Вступ

Розділ 1

2.1 Рішення розумових задач. Інтелект

2.2 Особа і її інтереси

2.3 Рішення розумових задач

2.4 Індивідуальні якості мислення

2.5 Інтелект

Висновок

Вступ

Мислення - психолого-пізнавальний процес віддзеркалення в свідомості людини складних зв'язків і відношенні між предметами і явищами навколишнього світу. Задача мислення - розкриття відносин між предметами, виявлення зв'язків і відділення їх від випадкових збігів. Мислення оперує поняттями і приймає на себе функції узагальнення і планування. Поняття мислення є вищим пізнавальним процесом, що істотно відрізняє його від інших процесів, що допомагають людині орієнтуватися в навколишньому середовищі; оскільки в даному понятті простежується сукупність всіх пізнавальних процесів. Мислення є процесом, причому складним, що протікає в свідомості людини і можливо без прояву видимих дій.

Відмінність мислення від решти психічних процесів пізнання полягає в тому, що воно завжди пов'язано з активною зміною умов, в яких знаходиться людина. Мислення завжди направлено на рішення якої-небудь задачі. В процесі мислення проводиться цілеспрямоване і доцільне перетворення дійсності. Процес мислення безперервний і протікає протягом всього життя, попутно трансформуючись, у зв'язку з впливами таких чинників як вік, соціальне положення, стабільність середовища незаселеного. Особливість мислення - його опосередкований характер. Те, що людина не може пізнати прямо, безпосередньо, він пізнає побічно, опосередковано: одні властивості через інші, невідоме - через відоме. Мислення розрізняють по видах, протікаючих процесах і операціях. З поняттям мислення нерозривний зв'язано поняття інтелект. Інтелект - загальна здібність до пізнання і рішення проблем без проб і помилок тобто «в думці». Інтелект розглядається як досягнутий до певного віку рівень психічного розвитку, який виявляється в стійкості пізнавальних функцій, а так само в ступені засвоєння умінь і знаний (по сл. Зінченко Мещерякова) .Інтелект як невід’ємна частина мислення його складова частина і у своєму роді узагальнююче поняття.

Розділ 1

1.1 Рішення розумових задач. Інтелект

Пізнаючи мир, людина узагальнює результати плотського досвіду, відображає загальні властивості речей. Для пізнання навколишнього світу недостатньо лише помітити зв'язок між явищами, необхідно встановити, що цей зв'язок є загальною властивістю речей. На цій узагальненій основі людина вирішує конкретні пізнавальні задачі. Завдяки мисленню людина правильно орієнтується в навколишньому світі, використовуючи раніше одержані узагальнення в новій, конкретній обстановці. Діяльність людини розумна завдяки знанню законів, взаємозв'язків об'єктивної дійсності. В мисленні встановлюється відношення умов діяльності до її мети, здійснюється перенесення знань з однієї ситуації в іншу, перетворення даної ситуації у відповідну узагальнену схему. Встановлення загальних властивостей, виділення узагальненого критерію оцінки, перенесення ознак однієї групи на іншу - це і є основна функція мислення. Але мислення, виходячи за межі відчуттів і сприйняття, завжди залишається нерозривний пов'язаним з плотським віддзеркаленням дійсності. Узагальнення формуються на основі сприйняття одиничних об'єктів, а їх істинність перевіряється практикою. Кожна людина трактує поняття з своєї точки зору, спирається на особисті забобони і стереотипи, що встояли, але в той же час всі розуміють один одного і знаходять компроміс. В процесі генезису людині необхідне постійне спілкування і свобода ухвалення рішень, при цьому кожний враховує свою точку зору і застосовує свій оцінний критерій, але проте, розуміє неможливість свого існування без урахування загальноприйнятих норм, понять і ідеалів.

На наш погляд на процеси мислення кожного індивіда в новому часі впливають такі аспекти повсякденного життя і стереотипи, що історично склалися, як:

Національні традиції і ментальність.

Цей критерій діє на рівні історично закладених принципів, сформованих в таких науках як: історія, політологія, релігія.

Суспільно-політичні норми.

Даний критерій продиктований існуючим політичним устроєм, ідеологією і спрямованістю до розвитку. Слід врахувати, що критерій залежить від форми правління в державі, і його лідерів. Мислення соціально обумовлено, воно виникає лише в суспільних

умовах існування людини, воно засновано на знаннях, тобто на

суспільно-історичному досвіді людства. В процесі історичного розвитку розумові дії сталі підкорятися певним логічним правилам; постійно повторюючись і перевіряючись на практиці, ці правила закріплювалися в свідомості людини і придбали для нього аксіоматичний характер.

Два вищезгадані пункти більш широко розкривають окремі науки - політологія, соціальна психологія.

Особові потреби і інтереси кожного.

Самий узагальнений критерій, певне трактування дати неможливо, оскільки неможливо врахувати інтереси кожного в конкретній ситуації.

Таким чином, процес мислення, так чи інакше, пов'язаний з операціями аналізу і синтезу. Людина виділяє для себе які-небудь риси або узагальнює одержану інформацію відповідно до вищепереліченої класифікації.

Психологія в класичному її розумінні розглядає особовий критерій, оскільки він найбільш пов'язаний з конкретними, орієнтованими на даний суб'єкт потребами, що виникають незалежно і різносторонньо, відповідно до ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]