Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
71290.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

1.4 Індивідуальні якості мислення

Приведемо приклад декількох індивідуальних якостей властивих кожній людині.

Самостійність мислення - уміння побачити і поставити нове питання або проблему, а потім вирішити його власними силами. Творчий характер мислення виразно виражається саме в такій самостійності. Цими якостями наділюють люди творчих професій. Виразно простежується при суто індивідуальних видах діяльності.

Гнучкість мислення - здатність змінювати аспекти розгляду предметів, явищ, їх властивостей і відносин, уміння змінити намічений шлях рішення задачі, якщо він не задовольняє умовам, що змінилися . Це здатність розуміти і усвідомлювати що будь-яка задача має безліч шляхів рішення. Здатність трансформувати початкові дані і використовувати їх відносність. З розвитком інтелектуальної діяльності варіативність, пластичність поведінки істотно збільшується, придбаваючи як би нове вимірювання. Істотно змінюється співвідношення між послідовними - попередніми і подальшими - актами поведінки і разом з тим і співвідношення акту поведінки і ситуації, в якій він скоюється.

Інертність мислення - якість мислення, що виявляється в схильності до шаблона, до звичних ходів думки, в трудності перемикання від однієї системи дій до іншої.

Темп розвитку розумових процесів - мінімальне число вправ, необхідних для узагальнення принципу рішення. Ця якість включає поняття швидкості мислення, тобто швидкість протікання розумових процесів. Від цієї якості прямо-пропорційний залежить час, що затрачує на рішення задачі і ефективність самого процесу мислення. Властиво людям, що мають динамічний спосіб життя і рід діяльності.

Економічність мислення - число логічних ходів (міркувань), за допомогою яких засвоюється нова закономірність. Це здатність відсікання зайвих дій і думок, необхідних для вирішення задачі або ухвалення рішення.

Широта розуму - уміння охопити широкий круг питань в різних областях знаннях і практиці. Даний критерій має на увазі під собою поняття кругозору людини, здатність застосовувати знання з різних областей.

Глибина мислення - уміння вникати в єство, розкривати причини явищ, передбачати наслідки; виявляється в ступені істотності ознак, які людина може абстрагувати при оволодінні новим матеріалом, і в рівні їх узагальненості.

Послідовність мислення - уміння дотримувати строгий логічний порядок в розгляді того або іншого питання.

Критичність мислення - якість мислення, що дозволяє здійснювати строгу оцінку результатів розумової діяльності, знаходити в них сильні і слабкі сторони, доводити істинність положень, що висуваються. Критичність - ознака зрілого розуму. некритичний розум легко приймає будь-який збіг за пояснення, перше рішення, що підвернулося, за остаточне.

Стійкість мислення - якість мислення, що виявляється в орієнтації на сукупність виділених раніше значущих ознак, на вужі відомі закономірності. Це є здатністю зіставити дану ситуацію з вже відомими по теорії або практиці.

Всі вказані якості індивідуальні, змінюються з віком, піддаються корекції. Ці індивідуальні особливості мислення необхідно спеціально враховувати, щоб правильно оцінити розумові здібності і знання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]